Historija, Istorija, Povijest – Lessons for Today – POZIV ZA UČESNIKE

  Kuća Anne Frank u saradnji sa lokalnim partnerskim organizacijama iz Bosne i Hercegovine (Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH i Fondacija Humanost u akciji BiH), Hrvatske (Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja), Makedonije (Omladinski obrazovni Forum) i Srbije (Otvorena Komunikacija), ovim putem poziva profesore i nastavnike srednjih i osnovnih škola da se prijave na jedan od tri seminara, koji će se održati u okviru projekta „Historija, Istorija, Povijest – Lessons for Today“ koji je finansiran sredstvima Evropske Unije.

  Historija, Istorija, Povijest

  Projekat „Historija, Istorija, Povijest – Lessons for Today“ promoviše inovativne obrazovne metodologije, a po obrazovnim modulima i pristupima koje koristi Kuća Anne Frank. Osnovni cilj projekta je potaknuti raspravu o novijoj historiji nacionalizma, diskriminacije, predrasuda i stereotipa u zemljama bivše Jugoslavije. Obrazovni materijali koji će biti korišteni i predstavljani u toku seminara će promovisati nove pristupe učenju u segmentu poboljšanja kritičkog razmišljanja o istorijskim događajima i njihovoj važnosti za izazove u budućnosti.

  Sveukupni cilj naznačenog projekta je stvaranje interdisciplinarnih i pluralističkih pristupa obrazovanju kroz metodološki pristup, kombinaciju formalnih i neformalnih obrazovnih elemenata, uključujući inovativne metodologije pomoću digitalnih medija.

  Teme i metode koje će biti predstavljene tokom seminara. Na svakom od seminara učesnicima će biti predstavljena putujuća izložba “Anne Frank – istorija za sadašnjost” i metodologija vršnjačke edukacije u okviru izložbe. Učesnicima će također biti predstavljena i metodologija Kuće Anne Frank pod nazivom “Memory Walk” koja se koristi kao inovativni pristup obrazovanju o kulturi sećanja i memoralizaciji kroz interaktivna istraživanja spomenika. Pored navedenog, učesnicima će biti predstavljeni i nastavni planovi sa temama koje se odnose na historiju Jugoslavije nakon 1945. godine, uključujući i teme savremene istorije nakon raspada Jugoslavije. Svi učesnici će dobiti naznačene materijale na lokalnim jezicima koje će moći koristiti u svom budućem radu.

  Ko se može prijaviti?

  Na seminare se mogu prijaviti profesori i nastavnici svih srednjih i osnovnih škola koji predaju predmete iz oblasti historije, građanskog obrazovanja, etike i književnosti, koji smatraju da će im nastavni materijali i metodologije koje će biti predstavljane u okviru seminara biti korisni u budućem radu. Trenutni studenti, a budući profesori i nastavnici istorije i građanskog obrazovanja mogu se također prijaviti. Svi profesori i nastavnici trebaju raditi u jednoj od slijedećih zemalja: Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija ili Srbija.

  Mesta i vreme održavanja seminara

  Ukupno će se organizovati tri seminara, i to u sledećim gradovima:

   17.02. – 21.02.2016 – Zagreb, Hrvatska

   16.03. – 20.03.2016. – Mostar, Bosna i Hercegovina

   20.04. – 24.04.2016. – Beograd, Srbija

  Ukoliko budete odabrani, vaše učešće je predviđeno za isključivo jedan od navedenih seminara.

  Informacije o smeštaju i prevozu

  Učesnici će biti smešteni u hotelima (dve ili tri zvezdice), a troškovi smeštaja će biti pokriveni od strane organizatora. Učesnici će biti smešteni u jednokrevetnim ili dvokrevetnim sobama. Svi obroci tokom seminara će također biti plaćeni od strane organizatora. Putovanje do mesta gde se održava seminar će biti organizovano putem putničke agencije. U posebnim slučajevima, ukoliko učesnik bude preferirao putovanja vlastitim automobilom, organizatori će biti u mogućnosti snositi troškove prevoza.

  Radni jezici seminara

  Sve radionice će biti na bosanskom/hrvatskom/srpskom ili engleskom jeziku. Ukoliko vam bude potrebna pomoć, organizatori će obezbjediti prevodioca.

  Rok za prijave i dodatne informacije

  Molimo vas da ispunite prijavni obrazac i pošaljete ga najkasnije do 10. januara 2016. godine. Ispunjen obrazac je potrebno dostaviti elektronski, tj. putem email-a na adresu: [email protected]

  Više informacija možete pronaći u zvaničnom pozivu, u kojem se nalazi i prijavni obrazac: Tekst poziva i prijavni obrazac.

  Rezultati selekcije će biti objavljeni do 31.01.2015. godine

   

  PODELI
  Portal Mladi
  Portal Mladi je servis koji je nastao kao potreba da se na jednom mestu svakodnevno objavljuju informacije i konkursi sa idejom da se mladi informišu, edukuju i motivišu.

  2 KOMENTARA

  POSTAVI ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here