Huk sove – značenje

Sove nisu samo simbol sreće, one, po narodnim predanjima mogu predvideti vreme – ptice vodilje. Sova simbolizuje sreću u japanskoj kulturi. Takođe, ona štiti onoga ko je nosi od patnje. Međutim, dok neke sove, po mitologiji, predstavljaju božanske glasnike, obične i rogate sove predstavljaju đavolske simbole.

Jedna od najinteresantnijih ptica današnjice svakako je sova – šumska, noćna životinja, čiji lik se pojavljuje na mnogim slikama, suvenirima, predmetima, nakitu, ali i talismanima. Ova tajanstvena životinja ima svoj prepoznatljiv huk, krupne, buljave oči i kratak, povijen kljun.

Huk sove
Izvor: pixabay.com

Sove su red usamljenih ptica grabjivica, u koji se ubraja više od 130 vrsta. Plen love noći, u čemu im pomažu pretežno siva boja i nečujan let. Hrane se sitnim sisarima, pticama, insektima, a pojedine sove jedu i ribu. Mogu se videti na svim kontinentima, osim na Antarktiku.

Karakteriše ih okrugli izgled i uspravno držanje. Čulo sluha i vida je dobro razvijeno. Levo i desno od očiju smeštene su uši koje nisu na istoj razdaljini, već je jedno više, a drugo niže u odnosu na oči.

Hukanje sove značenje

Upravo ta asimetričnost ušiju, daje im trodimenzionalnost zvuka. Zbog ove širine, zvuk koji dolazi sa jedne strane do jednog uha, dolazi delić sekunde kasnije do drugog uha, što takođe pomaže u lociranju izvora zvuka. Smatra se da je sovin slušni aparat vrhunac razvoja u celom životinjskom carstvu.

U potpunom mraku, šumskoj sovi potrebno je manje od 0,01 sekunde da procene precizan pravac kretanja miša!

Zbog svoje veličine i građe, sove ne mogu pokretati oči unutar očnih duplji, ali zahvaljujući izuzetno pokretnom vratu, mogu pomerati glavu za 180°, dok se za neke smatra da mogu i do 270°.

Mogu videti na jako velikim udaljenostima, naročito noću, međutim preko dana ne mogu videti ništa što je bliže od deset centimetara. Ukoliko sova oslepi, ne može preživeti, budući da se čulo sluha i vida dopunjuju i oba su joj potrebna da bi preživela!

Kada pronađu partnera, sove su im verne do kraja života. Ne prave gnezda, već traže sebi stanište na drvetu, zgradama, štalama, pećinama. Polaže 2-12 jaja, u zavisnosti od vrste, svakih 1-3 dana. Jaja se ne izlegu sva u isto vreme, te razlika u veličini izleglih mladunaca može da bude velika.

Sove u mitologiji

Kroz celu ljudsku istoriju, sove se povezuju sa mudrošću, magijom i izoštrenim čulima. U isto vreme izazivaju i divljenje i strah. Sove imaju dosta značenja, koja se međusobno kose, u zavisnosti od epohe.

Indijanci su nosili pera sove kako bi se zaštitili od zlih duhova. Sova je bila simbol za mudrost, pomoć i predviđanja budućnosti. U Grčkoj mitologiji, sova se pojavljuje kao ljubimac boginje Atine. Bila je zaštitnik vojnika i predstavljala je inspiaciju za svakodnevni život građana.

Verovalo se da ako sova preleti preko vojnika pre bitke, ona će biti dobijena. Na atinskim novčićima takođe se utiskivao motiv sove, kao simbol bogastva i čuvara atinske privrede i svakodnevnog života.

U srednjem veku stiču lošu reputaciju i povezuju se sa vešticama i mračnim mestima. U Engleskoj postoji verovanje da ukoliko biste hodali oko drveta nekoliko krugova, sova nikad ne bi prestala da gleda u vas, jer beskonačno može da uvrće vrat. U japanskoj kulturi, sova simbolizuje sreću. Takođe, ona štiti onoga ko je nosi od patnje. Sove nisu samo simbol sreće, one po narodnim predanjima mogu predvideti vreme – ptice vodilje.

Sove kao trend

Kada su sove postale tako popularne? Njihova priča počinje od pre par godina, kada su se pojavile na modnim pistama I stvorile pravu pometnju. “Krivac” za njihovu popularnost je kreator Mark Džejkobs, koji je u kolekciji jesen/zima 2009-2010. bio inspirisan baš njima. Počele su da se pojavljuju na odeći, čašama, privescima, satovima, figuricama I svima dobro poznatim energetskim pićima. Sova je čak postala i simbol “Slagalice” na Fejsbuku.

Kao simbol mudrosti, male, slatke, širom otvorenih očiju, a ipak izgubljene u ovom univerzumu prostih misli i još prostijih reči. A zašto Vi volite sove?

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here