Idemo u Pjongjang!

Pjongjang, ili “široka zemlja“na korejskom jeziku, je glavni grad Demokratske Narodne Republike Koreje. Po poslednjim podacima iz 2008. godine grad broji  3.255.388 stanovnika. Pjongjang je predstavljen jedinstvenim videom “Enter Pyongyang” koji je nastao kao proizvod saradnje dva amatera: JT Singa i snimatelja Roba Vajtvorta.

Spoj nesvakidašnje“timelapse” tehnike, odnosno tehnike ubrzanog snimka – posebna vrsta snimanja gde se neka relativno statična scena snima duži vremenski period (nekoliko minuta, sati, dana) i kasnije u postprodukciji dobijeni snimak ubrzava, HD snimka i digitalne animacije, postignuta je vrhunska panorama Pjongjanga. I sve to ne bi bilo začuđavajuće da  Severna Koreja do skoro nije bila naizgled imuna na promene… Ali ne više! Poslednjih godina događa se prodor mobilne telefonije, najezda turista , pa čak se održava maraton . Došlo je do ekonomske saradnje sa Kinom , Rusijom , i Južnom Korejom , a u planu je i izgradnja železnice koja će povezivati sve zemalje u regionu. Sa videom „Enter Pjongjang“ ovi umetnici-amateri snimili su ne samo grad, već i dinamiku kojom se promene dešavaju i potencijal Pjongjanga. 

„Enter Pjongjang“ prikazuje severnokorejske građane kao iskrene i humane, a ne automatizovane. Ozloglašene dame-saobraćajni policajci  i stražari metroa, oduvek prikazivani kao kruti nadzornici, danas prolaznicima dele osmehe. Očevici kažu da što više Severnokorejaca upoznaju, više dolazi do izražaja njihova želja za promenama. Ako putujete u Severnu Koreju da biste je videli i upoznali, a ne da bi ste osuđivali, imaćete više razumevanja za zemlje  u tranzitu koje se suočavaju s promenama.

A evo i kako video izgleda:

Autorka: Jasmina Mišović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here