Ilze Koh, nemilosrdni nacistički sadista Buhenvalda

Ilze Koh bila je žena komandanta koncentracionog logora Buhenvald Karla Koha, koja je bila poznata po svojim gnusnim zločinima nad zatvorenicima. Buhenvald je bio jedan od nacističkih logora sa najvećim kapacitetom u kome su zatvorenici prolazili kroz veliku torturu, a sama Ilze smatra se odgovornom za smrt preko 50.000 zatvorenika.

Ilze Koh
Izvor: http://katrinashawver.com/

Ilze Koh rođena je u Drezdenu 1906. godine u radničkoj porodici. Njen život se u potpunosti preokrenuo kada je postala sekretarica i verenica glavnog pomoćnika šefa SS i Gestapoa Karla Koha. Karl Koh pridružio se Hitlerovoj partiji na samom početku njenog uspona i njegov uspeh među nacistima brzo je primećen, te je uskoro postao i visoki oficir. Njih dvoje su se venčali 1936. godine i predstavljali su savršen nemački par.

Karl je nakon venčanja postavljen za komadanta logora Buhenvald, koji je bio poznat po raznim eksperimentima koji su vršeni nad Jevrejima, Ciganima, mentalno i fizički zaostalima, homoseksualcima i ostalim „nepoželjnima“. Ovo nimalo prijatno okruženje nije smetalo ni Karlu, ni Ilzi, koji su se odmah uklopili u sredinu. Karl je veoma brzo stekao reputaciju nemilosrdnog sadiste, ali vreme je ubrzo pokazalo da nije bio ni blizu izopačen kao njegova žena. Ilze je pokazivala neverovatno uzbuđenje i uživanje prilikom mučenja i ubijanja „nepoželjnih“. Tokom dana je šetala kroz logor sa bičem u ruci i prebijala zatvorenike do smrti ukoliko joj se ne bi svideli ili ukoliko bi je pogledali.

Ilze Koh je prikupljala veoma čudne trofeje. Naime, zahtevala je da se glave nekih zatvorenika hemijski smanje i sa njima je ukrašavala svoju trpezariju u kojoj je svakodnevno sa porodicom obedovala. Postala je opsednuta kožom zatvorenika. Tražila je da se mladi muškarci ubiju smrtonosnom injekcijom, kako im se ne bi oštetila koža, a potom je naređivala da se ukloni i da se od njih naprave korice za knjige, novčanici, abažuri i rukavice. Najviše je volela kožu Cigana i ruskih zatvorenika, a istetovirana koža za nju je predstavljala savršen materijal. Ona je od tetovirane kože pravila sebi rukavice koje je nosila tokom njenih šetnji po logoru. Ovi „darovi“ pravljeni su u samom logoru u bloku poznatijem kao „Blok patologije“ i postali su veoma popularni među visokim nacističkim krugovima.

Pročitajte: Krvava grofica Batori, najstravičniji živi vampir ikada

Kada se pročulo kakvi gnusni zločini se dešavaju u koncentracionom logoru Buhenvald, čak ni Treći Rajh nije bio zadovoljan, te je Karl bio optužen za korupciju i brutalnosti. U aprilu 1945. godine streljan je u dvorištu logora Buhenvalda. Nakon smrti svoga muža, Ilze je pobegla, ali je uhvaćena 1947. godine. Na njenom suđenju pojavili su se mnogi zatvorenici koji su preživeli strahote logora i svedočili o Ilzinoj brutalnosti. Godinama nakon što je optužena na doživotnu robiju, američki general Lušjas D. Klej ju je 1951. godine oslobodio, usled „nedostatka dokaza“. Ipak, njena sloboda nije dugo trajala, jer je odmah nakon njenog izlaska iz zatvora ponovo uhapšena i opet osuđena na doživotnu robiju. Svoj život je okončala u šezdeset i prvoj godini u zatvorskoj ćeliji i dalje tvrdeći da je nevina za optužene zločine.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here