IMA NEKA TAJNA VEZA: Bitlsi i „Knjiga o džungli“?

Svi dobro znamo za avanture Moglija, Balua i Bagire. Ali, da li ste znali da je čuvena grupa Bitls trebalo da uzme učešće u ovom crtanom filmu?

„Knjiga o džungli“ predstavlja jedan od ključnih filmova za produkcijsku kuću Volta Diznija. Ujedno, to je bio i poslednji film koji je sam Dizni producirao pre svoje smrti. „Knjiga o džungli“  postigla je ogroman uspeh na velikom platnu, bio je to veseo i energičan crtani film, sa sjajnom muzičkom podlogom.

Glavna numera filma „Bare Necessities“ donela je filmu i jedinu nominaciju za Oskara. Koliko se vremena posvetilo muzičkom delu filma, govori i činjenica da su producenti namenili uloge četiri lešinara Bitlsima! Iako je saradnja načelno dogovorena, Bitlsi su u poslednjem trenutku odlučili da odustanu od snimanja crtanog filma. Povod za odustajanje bio je gust raspored benda, ali se kasnije ispostavilo da je pravi razlog bilo protivljenje Džona Lenona. Ovo ipak nije pokolebalo producente „Knjige o džungli“ da lešinarima podare izgled i glasove koji su neodoljivo podsećali na Bitlse.

Jedna zvezda ipak nije odbila da sarađuje sa Diznijevim studiom na ovom filmu. Bio je to čuveni Lui(s) Prima. On je poslužio kao uzor za lik orangutana Luija kojem je, između ostalog, pozajmio i glas. Prima je za „Knjigu o džungli“ snimio pesmu pod nazivom „I wanna be like you“. Tokom snimanja ove pesme, Prima i njegov bend su svojim ponašanjem i improvizacijom toliko oduševili animatore crtanog filma, koji su odlučili da njihov tadašnji nastup u potpunosti prenesu na veliki ekran.

„Knjiga o džungli“ poslužila je kao uzor svim kasnijim Diznijevim ostvarenjima. Smatra se da je ovaj crtani film vratio studio Dizni na pravi kolosek. Nakon animiranog nastavka „Knjiga o džungli 2“, u planu je i novi film koji će režirati Endi Serkis (Golum iz trilogije Gospodar prstenova), a glavne uloge će tumačiti Kristijan Bejl, Benedikt Kumberbač, Kejt Blanšet

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here