Kraljevo – ime dostojno kralja

Kraljevo – Grad smešten u centralnoj Srbiji, u Raškoj oblasti, leži na tri reke: Ibru, Zapadnoj Moravi i Ribnici. Nikada nije bio bio prestolnica, a ime mu je dostojno kralja.

Kraljevo – Istorija skrivena u sedam slova imena

Kraljevo istoriju čuva u svom imenu. Na zastavi i grbu nalazi se sedam zlatnih kruna koje simbolizuju sedam kraljeva krunisanih u manastiru Žiči. Pored manastira Žiče u prilog tome da je Kraljevo bilo bitna oblast,govore i blizina zadužbine velikog župana: Studenica, Ljubostinja , Gradac kao i srednjovekovni grad Maglič.

Kraljevo se pominje u 14.veku kao selo pod imenom Rudo Polje. Za vreme turske okupacije ime menja u  Karanovac. Karanovac je brzo počeo da se razvija za vreme austrijske okupacije. Nakon Požarevačkog mira postaje bitna pogranična oblast i zanatlijska varoš. Kralj Milan je došavši u posetu varošici, rešio da joj promeni ime u Kraljevo, u čast Srbiji koja je postala kraljevina.

Kraljevo čuva svoju burnu istoriju i kulturno istorijske spomenike. Ono što se prvo primetiti u Kraljevo,jeste spomen park Kraljevo. Nalazi se preko puta autobuske stanice, a predstavlja sećanje na 6000 ljudi streljanih od strane  Nemačkih fašista 1941. godine. Streljanje je izvršeno na mestu fabrike vagona, a stradali su žitelji Kraljeva i radnici fabrika.

Gradski trg je simbol Kraljeva .Trg srpskih ratnika je kružnog oblika, a na centralnom delu nalazi se spomenik srpskom vojniku koji je sagradjen  1932. godine. Kraljevčani su ponosni na ovaj spomenik iz milošte nazvan “Milutin”. Spomenik je deo kulturno-istorijske baštine ali obavlja i funkciju sunčanog sata. Vrh junakovog barjaka baca senku na brojeve koji su obeleženi na trgu. Nakon šetnje po trgu posetite gradski muzej i Kraljevačko pozorište.

Spomenik Ibarskim junacima svoje mesto našao je u dolini jorgovana na pola puta izmedju Raške i Kraljeva na steni na kojj je isklesana statua srpskog vojnika sa puškom. Zanimljivo je da je pored njega iz stene raste crni bor čija se krošnja grana iznad statue.

Manastir Žiča

Manastirski kompleks Žiča svakako treba da bude na vašoj listi “šta obići“, prostire se na 5 km od Kraljeva u istoimenom mestu. Žiča datira iz 13.veka,a sagradio ju je Sveti Sava, nakon što je pomirio svoju braću, kao srpsku carsku lavru. Građena je dvadeset godina i posvećena Hristovom Vaznesenju. Manastir odiše mirom i toplinom, šetnja kroz manastirski  kompleks će vam sigurno prijati.

Manastrir Studenica

Na 39 km južno od Kraljeva nalazi se manastirski kompleks Studenica.Podigao ju je veliki Župan StefanNemanja oko 1190 godine.

Isposnica Svetog Save je pravo čudo planine Radočelo. Samo delimično možete koristiti prevoz, do same isposnice mora se ići kroz šumu.

Preneću vam deo svog ličnog iskustva. Sa grupom prijatelja obišla sam Isposnicu. Od manastira Studenica uputili smo se putem prema Ivanjici,nakon desetak kilometara autobus je zastao. Dočekao nas je otac Makarije dao nam blagoslov i poveo nas putićem kroz šumu do isposnice. Rekao nam je da je mesto nestvarno, da će nas obuzeti najdivnija osećanja i kako ćemo jedni drugima sve oprostiti. Uskim putom kroz šumu stigli smo prvo do stene i česme Svetog Save a potom i do crkvice u šumi „Donje Isposnice“.

Nastavili smo dalje i stigli do mesta koje je monah opisao,i zaista je bilo tako, nestvarno i prelepo na visini od 1643m nadmorske visine, u obroncima stena, bio je pećinski kompleks Isposnice. Čudesan prizor i neverovatan pogled je još idiličnijim činila kiša koja je padala tog dana. Monah nas je ugostio, poslužio paštetom i hlebom, vodom i šećerom, od srca, moram priznati da mi sam tada najslađe jela.

Isposnica je sazidana na nepristupačnom terenu. Istorijskih podataka nema, a legenda kaže da ju je sazidao sluga Stefana Nemanje u vreme kada je njegov gospodar zidao Studenicu.

KRALJEVO

Sport i rekreacija

Kraljevo ima veliku sportsku halu, otvoren bazen,ali i atletske staze, terene za fudbal, odbojku, košarku, odbojku na pesku. Ukoliko volite kuglanje Kraljevačka kuglana je pravi izbor.

Gde odsesti?

U gradu ima nekoliko hotela u kojima ćete naći prenoćište ali se možete odlučiti i za privatan smeštaj. Nedaleko od Kraljeva su Vrnjačka banja, Mataruška i Sirčanska. Turizam je u ovom kraju razvijen, pa je i ponuda smeštajnog kapaciteta raznolika.

Kako stići?

U Kraljevo možete stići poznatom Ibarskom magistralom (Beograd-Ljig- Čačak-Kraljevo-Raška),  kao i auto-putem Beograd –Niš odakle se u dva smera odvajaju putevi ka Kraljevu (Batočina-Kragujevac-Kraljevo i Pojate-Kruševac-Vrnjačka banja-Kraljevo). Možete putovati autobusom ili vozom. Autobuske linije su česte u oba pravca , polasci su na svakih pola sata.

Kraljevo je od Beograda udaljeno 175km,od Čačka 38km,od Kragujevca 53km,od Užica 99km,a od Novog Sada 246km.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here