Intervju – Rušenje stereotipa sa Adijem Kolaševićem

Manje od nedelju dana je ostalo do početka Letnje škole u Hamburgu. Razgovarali smo sa jednim od moderatora koji dolazi iz susedne Bosne i Hercegovine. Pa hajde da pogledamo šta nam je on rekao. Napomenuli bi smo da će naš predstavnik biti prisutan i tokom trajanja škole od 18. do 22. juna tako da možete očekivati nove zanimljve informacije sa ove međunarodne smotre.

Recite nam nešto o sebi, predstavite se našoj pubici, čime se bavite i kako ste došli do toga da budete deo Letnje škole u Hamburgu?

Nedavno sam uradio test ličnosti koji je pokazao da sam ekstrovert a dodatno volim prirodu i aktivnosti koje su povezane sa prirodom kao što su: planinarenje, brdski biciklizam i trčanje. Magistar nauka u oblasti sporta, stručnjak u oblasti izgradnje kapaciteta organizacija civilnog društva sa velikim iskustvom u području obrazovanja (formalnog i neformalnog) stečeno tokom angažmana u Evropskoj studentskoj uniji. Mnoštvo akitvnosti kojima se bavim energetski su zahtjevne pa kao antistress terapiju koristim kuhanje koje me smiruje i daje potrebne kalorije J. Ovo su samo neki od mojih identiteta koje posjedujem a za više informacija o meni svakako me trebate upoznati. Ljetnja škola u Hambrugu je prava prilika za to! Dolazim iz Bosne i Hercegovine gdje trenutno radim kao vanjski saradnik na projektu “Dijalog za budućnost” kojeg provode zajedno tri UN agencije i predsjedništvo BiH u ulozi facilitatora omladinskih foruma.

A kako sam došao u kontakt sa Youth Time. Sasvim slučajno! Pretraživao sam net i ugledao reklamu za omladinski forum Rodos koji organizuje Youth Time gdje je bio poziv za moderatore za šta sam se prijavio, a tim Youth Time-a me pozvao da budem dio samog Rodos foruma. Nakon samog foruma, počastvovan sam pozivom predsjednice organizacije Julije Kinash da budem ambassador organizacije za regiju Balkana sa drugim kolegama iz regije. Ljetnja škola u Hamburgu došla je kao kombinacija mog iskustva u dizajnu i implementaciji treninga te dodatnim obrazovanjem u oblasti omladinskog razvoja, liderstva i pomirenja.

Radionica koju ćete moderirati tiče se „Rušenje stereotipa“, šta njome želite da postignete?

Pokušat ćemo istražiti nešto što je dio svih nas, nešto što razvijamo od samog djetinjstva a definirano je kao predrasude i stereotip. Odakle dolaze predrasude i stereotipi? Kako ih kreiramo i zašto volimo da etiketiramo? Ovo su samo neka od pitanja koja želim da sitražim zajedno sa učesnicima a kasnije da pokušamo utvrditi kako negativno iskorištavamo sterotipe i s druge strane kako izači na kraj sa sterotipima i predrasudama. Cilj je da izađemo iz svojih cipela i pokušamo uvidjeti naša ponašanja kao i grupnog ponašanja kako bi omogućili našim umovima da razbiju stereotipe.

 Kako će radionica biti koncipirana? 

Volim istraživati kreativnu stranu obrazovanja pa će sam format radionice biti dizajniran da u potpunosti angažira učesnike i omogući ulaz u process iskuvstvenog učenja upotrebljavajući simulacije i grupni rad. Tema je veoma osjetljiva jer učesnici dolaze iz različitih kulturalnih pozadina ali u isto vrijeme to će biti dovoljno izazovno za sve učenike koji budu učestvovali. Moja želja je da učesnike uključim emocionalno jer jedino tako mogu maksimalno iskusiti obrazovne ishode i veliku količinu pozitivne energije.

Šta preporučujete učesnicima Letnje škole, kako da se pripreme za Vašu radionicu?

Pozivam sve učesnike da sa sobom ponesu veliku količinu pozitivne energije. Dobro bi bilo da malo istraže teoretsku pozadinu predrasuda i stereotipa čisto da se lagano upoznaju sa temom. Možda je više važno da se pripreme da budu opušteni, fleksibilni kako bi se maksimalno uključili u istraživački process.

Tema radionice je svakako interesantna, na koji način će učesnici Letnje škole moći da primene stečeno znanje u realnom životu?

Svakako da ima! Globalizacija nas veoma brzo povezuje sa različitim kulturama. Svijet se suočava sa velikim migracijama i veoma je lako ući u momenat kreiranja predrasuda i stereotipa koji svakako mogu dovesti do konfliktnih situacija. Današnje poslovno okruženje je orijentirano na timski rad i ako nismo spremni da srušimo stereotipe možemo se nači u veoma neugodnim situacijama. Ovo su samo neko od razloga zašto je ova radionica važna za učesnike i njihov privatni ali i poslovni život.

Ovde nam možete reći nešto što smatrate značajnim:

Pozivam vas da mi se pridružite u procesu istraživanja gdje ćemo izaći iz naših cipela (doslovno) i pokušati vidjeti sebe iz ptičije perspektive s ciljem da potražimo korijene nastanka predrasuda i stereotipa kako bismo otvorili naše umove i učili jedni od drugih načine kako razbiti stereotipe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here