Ipak postoji način: Kako da se izbrišete sa interneta?

Ukoliko nekada poželite da nestanete sa interneta, da izbrišete svoje naloge i podatke, evo kako to da uradite najbrže i na samo jednom mestu.

izbrišete sa interneta
Apple iPhone 3Gs with Social Media and Network Apps

 Brisanje naloga sa društvenih mreža ili nekih drugih internet lokacija ume da bude vrlo zamorno, teško, pa i frustrirajuće iskustvo. Većina sajtova, koji traže registraciju, napravljena je tako da u ovom ili onom koraku oteža brisanje naloga ili isključenje sa servisa u potpunosti.

Ipak, JustDelete.me portal sakupio je na jednom mestu direktne linkove ka mestima sa kojih možete najjednostavnije i najbrže da se isključite ili izbrišete svoje podatke.

Sajtovi su izlistani po abecedi i spisak stalno raste. Prema načinu na koji se možete isključiti sa nekog sajta i koliko dugo korisnički podaci ostaju u bazi JustDelete.me je sajtove podelio u četiri kategorije.

Zelena označava lako brisanje i uklanjanje gotovo svih podataka nakon određenog vremena posle brisanja. Žutom obojeni sajtovi zahtevaju nekoliko dodatnih koraka za brisanje, koji uključuju i traženje dozvole za brisanje naloga. Crvenom bojom predstavljeni su sajtovi sa kojih se veoma teško može ukloniti korisnički nalog i podaci. Nažalost, postoje i crnom bojom predstavljeni sajtovi koji još uvek ne nude mogućnost brisanja naloga i na kojima podaci korisnika ostaju zauvek u bazi sajta.

Neki od sajtova sa kojih ćete se teško „skinuti“ su Wikipedia, WordPress.org, Sturbucks, Pinterest, Skype, Vine, Pandora, iTunes/Apple, Digg i drugi.

Facebook, Twitter, Yahoo, Google, Dropbox, Flickr, Forsquare, LinkedIn, MySpace, Outlook, Instagram i ImageShack će vam, između ostalih, lako dozvoliti da odete sa njih, ali će vaše podatke zadržati na svojim serverima još neko vreme, nakon kojih će podaci biti obrisani.

Potpuna anonimnosto vam, svakako, nije zagarantovana, ali ukoliko mislite da svet zna previše o vama, onda je JustDelete.me odlično mesto na putu vašeg „iščezavanaja“ sa interneta.

Na vama je, takođe, da u budućnosti pazite šta kačite i na koje se sajtove registrujete.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here