Istorija kompjutera u fotografijama

  Pogledajte kako je tekla istorija kompjutera!

  Kompjuteri postoje tek nekoliko decenija, a već zauzimaju nezamenljivo mesto u istoriji i napretku čovečanstva, međutim lako je zaboraviti da prvi kompjuteri ni ne liče na one koje danas koristimo. Kako su kompjuteri prešli put od masivnih aparata teških nekoliko desetina kilograma do “slim” verzija koje danas koristimo?

  Prvi kompjuterski miš nastao je 1963. godine u istraživačkom institutu univerziteta Stanford, a kreirao ga je Daglas Engelbart koji je takođe izumitelj hiperteksta.  Ovaj prvi miš sastojao se iz dva točkića postavljena pod uglom od 90 stepeni. Loptica koja se kasnije koristila u ovim aparatima je nastala tek 1972. a optički miš je nastao 1980. godine, no počeo je da se koristi mnogo kasnije.

  istorija kompjutera

  Prvi portabl kompjuter “IBM 5100 Portable Computer” je predstavljen 1975. godine, a bio je težak ogromnih 25 kilograma. Ova preteča laptopa je bila veličine kofera sa kompletnim sistemom zajedno sa tastaturom, ugrađenom memorijom i ekranom ali je morala je da ima spoljno napajanje.

  istorija kompjutera

  Nakon portabl kompjutera nastali su i laptop kompjuteri, a prvi je dizajniran 1979. koji je tek 1982. pušten u prodaju. GRiD (Grid Compass 1100) je dizajnirao Bil Mogridž iz Velike Britanije i ovaj laptop je bio težak 5 kilograma i koštao je od 8 do 10 hiljada dolara, a najčešće ga je koristila NASA i vojska.

  istorija kompjutera

  Malo je poznata činjenica da je tehnološki velikan čiji se dizajn prepoznaje sa kilometar na svom početku mnogo drugačije izgledao. Prvi Apple kompjuter je dizajnirao Stiv Voznijak i ovaj aparat pod imenom Apple I je u prodaju pušten 1976. godine.

  istorija kompjutera

  Prvi hard disk drajv je imao memoriju od 4.4 MB i korišćen je od 1956. godine

  istorija kompjutera

  Laserski štampač je izumeo Gari Starkveder u XEROX-u, 1969. godine. Komercijalna upotreba je počela 1976. godine.

  istorija kompjutera

  Ideja za svetsku mrežu WWW (World Wide Web) nastala je u CERN-u 1988. godine. Tim Berners Li je upotrebio softver pomoću kojeg su se mogle dobiti informacije memorisane na različitim mestima. Veb je zvanično predstavljen 6. avgusta 1991.

  istorija kompjutera

  izvor: www.royal.pingdom.com

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  PODELI
  Avatar
  Isidora Mašutković je apsolvent Fakulteta političkih nauka. Voli filmove, muziku, fotografiju, književnost, društvene mreže i sarkazam. Kad "poraste" baviće se ekološkom politikom a do tad pokušava da stekne što više znanja i veština. Voli da putuje i upoznaje nove ljude. Vodi se Vajldovom rečenicom - Iskustvo je ime koje dajemo svojim greskama.

  POSTAVI ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here