Izaberi da se “otpakuješ”

  Priboj, Bački Petrovac, Prijepolje, Raška, Bujanovac, Obrenovac, Temerin, Savski venac, Bosilegrad, Požega, Trgovište i Vranje su gradovi čiji su mladi odabrali kreativno da se “otpakuju”.

  Projekat Otpakivanje zvanično je započeo decembra meseca 2013. godine i trebalo bi da traje do februara 2015. Idejni tvorci kažu da je naziv projekta nastao simbolično, zbog igre u osnovi da mladi pripremaju i pakuju jedni za druge kulturne pakete. Time zapravo pakuju kulturne vrednosti zajednice, ali i svoje kofere.

  Između ostalih, i mladi iz Vranja vredno su stvarali svoj kulturni paket. Otpakovali su svoje malo remek delo upravo u Bačkom Petrovcu. Dakle, kulturno nasleđe ne živi samo virtuelno nego i u živim sustretima tokom razmena. Tačno 449,7 kilometara se prešlo 19. decembra kada su aktivisti Kancelarije za mlade u Vranju doputovali do svojih mentorskih parova.

  Zapravo je i cilj da se poveže istok i zapad, sever i jug, različitosti multietničkih zajednica i njihove istorije. Zagovaranje tolerancije i međusobno uvažavane je nešto čemu se konstantno teži.

  “Putevi su dugi, ali nisu naporni, mladi vole da obilaze i odlaze u druge gradove, jer generalno slabo putuju, te im je ovo dodatna motivacija. Pravac do svog mentorskog para ponekad prvo moraju dobro da istraže na karti”, kazala je koordinatorka projekta Nevena Nikolić.

  “Staro Vranje kao deo savremenog otpakivanja” je prezentacija kojom su mladi Vranjanci, bar na oko dvadesetak minuta, preneli duh svog grada na bioskopsko platno. Iste večeri, prikazana je i radna verzija filma “Senke prošlosti”. Ovo ostvarenje je spoj starog Vranja i savremenog života mladih. Organizatori su se pobrinuli da aktivistima bude interesantno u nepoznatom gradu. S tim u vezi, “(Ne)moguća misija” podrazumevala je petnaest zadataka koji su se odnosili na spomenike i ostale karakteristike ovog vojvođanskog sela. Mladi su zahvaljujući meštanima tragali za znamenitostima, istovremeno fotografisali i snimili scene filma koji će biti kasnije prikazan. Takođe, recitovalo se na slovačkom jeziku i probala tradicionalna nošnja. Posetu ekipe sa juga upotpunio je Božićni bazar organizovan na trgu povodom praznika.

  Kreativnim paketima ne samo da se otpakuju prošlosti, otpakuju se potencijali svakog učesnika. Vrednost ovog projekta je u tome što daje prostora mladima da sami stvaraju. Time se motivišu kreatori budućnosti da koriste maštu i svoju viziju prevode u misiju. Time im se daje prilika da se nečemu kvalitetnom posvete. Da se povežu zaboravljajući razlike, jer upravo ih to čini bogatijim. Svako putovanje, bilo na kratke ili duže staze, obogaćenje je duha. Svako od ovih aktivista je postao bogatiji za drugi jezik, za tuđe običaje, tradicionalne kuhinje, mnogo kontakata i veliko iskustvo.

  Osim opština uključenih u projekat, i drugi gradovi u Srbiji biće deo Otpakivanja, i to tako što će se u njihovim pozorištima održavati predstave.

  Kažu da zlato ide na zlato. Tako su mladi vešto upakovali “svoje” zlato u paketima.

  Mladi su stub budućnosti, ali i utisak. I inspiracija.

  POSTAVI ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here