Izložba „Ana Frank – istorija za sadašnjost“

Edukativna debatna mreža Otvorena komunikacija u saradnji sa Kućom Ane Frank (Holandija) i Domom omladine Beograda predstavlja putujuću izložbu „Ana Frank – istorija za sadašnjost“ koja će u Beogradu biti otvorena do 8. maja. Postavka će biti prikazana i u više gradova širom Srbije.

Putujuća izložba „Ana Frank – istorija za sadašnjost“ do sada je obišla više od 300 lokacija u celom svetu, a u Srbiju stiže u sklopu regionalnog projekta „Historija, istorija, povijest – lekcije za sadašnjost“ koji Otvorena komunikacija sprovodi u saradnji sa Kućom Ane Frank i partnerskim organizacijama iz Hrvatske, BiH i Makedonije. 

Kroz 32 panoa, izložba na koju je ulaz besplatan, donosi priču o sudbini Ane Frank, jevrejske devojčice koja je život izgubila u logoru u Drugom svetskom ratu.

Izložba je opremljena retkim fotografijama zabeleženim tokom Aninog života i isečcima iz njenog dnevnika koji je pisala tokom dve godine skrivanja u tajnom skrovištu u Amsterdamu.

AnneFrank

Originalnoj postavci pridrušno je sedam lokalnih panoa, kreiranih u okviru projekta „Historija, istorija, povijest – lekcije za sadašnjost“. Ovi panoi prikazuju istorijska dešavanja iz proteklih 70 godina u Srbiji i regionu, obeleženih brojnim konfliktima i podelama. Njih je, u saradnji sa Otvorenom komunikacijom, priredio projektni tim iz Srbije – Jelena Dureinović, Bojana Golubović i Ivan Karadarević.

Mladi posetioci će kroz ovaj deo izložbe moći da se upoznaju sa ličnostima i događajima o kojima ne mogu saznati iz školskih udžbenika, navodi se u saopštenju.

Celokupna postavka zasniva se na vršnjačkoj edukaciji, pa umesto kustosa, kroz nju vode obučeni učenici-vodiči. Oni će kroz izložbu sprovoditi zainteresovane grupe đaka osnovnih i srednjih škola iz svih beogradskih opština. U realizaciji poseta mladi vodiči imaće podršku Otvorene komunikacije, Doma omladine Beograda i svojih profesora-koordinatora.

Postavka je kreirana po uzoru na pristup izučavanju istorije koji neguje Kuća Ane Frank.

Taj pristup ukazuje da se nacionalizam, ksenofobija, diskriminacija pojavljuju u različitim društvima i nakon Drugog svetskog rata.

Cilj izložbe je da podstakne đake na kritičko razmišljanje o istorijskim događajima i njihovoj važnosti za izazove današnjice.

Nakon boravka u Beogradu, izložba nastavlja da putuje po Srbiji. Planirano je da obiđe petnaestak lokacija, među kojima su Kragujevac, Niš, Kovačica, Šabac, Novi Sad, Subotica, Sremska Mitrovica, Sombor.

Izvor: http://www.rts.rs/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here