Izložba – Moderna srpska mitologija – SKC

Izložba crteža Darka Vukovića pod nazivom Moderna srpska mitologija održaće se u galeriji Studentskog kulturnog centra na Novom Beogradu 1.2.2017. sa početkom u 19h.

Imaš slobodnog vremena, između napornih obaveza na fakultetu i ne znaš kako da ga provedeš? Portal Mladi se uvek trudi da odgovori tvojim interesovanjima, i na jednom mestu sakupi mnoštvo zanimljivih događaja. Jednim klikom na naš kalendar pronaćićeš sve predstave, koncerte, tribine, i izložbe u Beogradu u narednih mesec dana. Pozivamo te da nas pratiš i na na facebook-u

Izložba Moderna srpska mitologija

U seriji crteža „Moderna srpska mitologija“, stari srpski kućni bogovi, transformisali su se u muke savremenog čoveka… Dok su naši stari imali načina da se bore sa avetima i anđamama i ostavljali jedni drugima više ili manje uputstva, mi danas ne znamo kako ćemo sa našim „modernim“ vampirima. Autor ukazuje na sve veću moć koju imaju naši novi ,a još nepriznati mali bogovi. Spajajući neodoljivost i imperativnost mita, njegovo večito ponavljanje i utvrđenost sa kompulsijom svakodnevnih kvazi potreba, autor već u naslovu sugeriše dramatičnost svoje kolekcije. Njegov Partenon je tu da nas upozori. To je demonski grad u kome smo danonoćno prisutni.
Autor nam ne prikazuje onog kome idu molitve u ovom novom religioznom sistemu. Možda i njega treba tražiti u nama samima, sastavljati ga od delova prsnute stvarnosti i pronaći sliku koja nedostaje… a možda su ovo samo prvih devet krugova na dole.

 O Studentskom kulturnom centru:

Studentski kulturni centar osnovali su 1968. godine Beogradski univerzitet i Univerzitetski odbor saveza studenata Beograda sa inicijalnim mandatom da se omogući kulturna komunikacija studenata Beogradskog univerziteta. Godine 1992. ingerencije osnivača preuzela je Vlada Republike Srbije – Ministarstvo prosvete.
SKC je svečano otvoren 3. aprila 1971. godine prigodnom akademijom, da bi u avanturu redovnih aktivnosti ušao maratonskim pogramom u čast 4. aprila, Dana studenata.  Osim po velikim manifestacijama intermedijalnog i interdisciplinarnog karaktera praksom  SKC je ponovo i na neponovljiv način profilisao beogradsku kulturnu scenu i tokom naredne decenije. Isto tako je ostvarenim međunarodnim kontaktima i programima i u devedesetim davao primer uspešnog probijanja kulturne blokade…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here