Jelenin putopis: Okrepljujući dodir Sokobanje

Na obroncima planine Ozren, nedaleko od Niša, smeštena je Sokobanja. Mesto koje privlači ljude svih generacija. Svojom blizinom (60 km od Niša), ali i lepotom, privuklo je i mene.

Sokobanja. Izvor: sokobanjac.com

Leto u banji je toplo, sa temperaturom preko 35°C, pa je dan i podne nemoguće iskoristiti u šetnji i obilaženju okoline, naročito ako nemate automobil, što je kod mene bio slučaj. Stoga sam vreme provodila u akvaparku Podine, koji se od mog smeštaja nalazio svega par minuta hoda. Spuštanje na toboganima, kupanje u bazenu, malo odmora u hladu, neka kafa ili sladoled i podne prođe.

U večernjim satima, kada malo zahladi, krećemo u šetnju. Desetak minuta nam je bilo potrebno do centra banje. Veliki broj tezgi sa raznovrsnom robom, suvenirima, lokalnom hranom i pićem.  Nakon njih, sledi pešačka zona. Kafići, restorani, kafane prepune gostiju koji uživaju u ambijentu i zabavljaju se do jutarnjih sati. Nakon dugog izbora kafane sa odgovarajućom muzikom i dobrom hranom, preporučenom od strane prijatelja, veče smo upotpunili lepinjima ispod sača, roštiljem i neizostavnom šopskom salatom. Uživo muzika i ukusni zalogaji davali su poseban šmek južnjačkog hedonizma.

Narednog dana šetali smo do parka Banjica. Plaža Županna reci Moravici preko dana vrvi od posetilaca koji se uprkos temperaturi vode od 19°C, kupaju i zabavljaju u istoj, skaču sa litice ili odmaraju u prirodnoj hladovini. Obližnji hoteli Moravica i Banjica uz nekoliko restorana nude raznovrsne specijlitete domaće kuhinje. Iako je bilo daleko, jedno jutro smo proveli i na toj plaži, ali sa minimalnim kupanjem.

Nešto hladnije popodne iskoristili smo za šetnju do restorana „Pećina“ ili „Marko Polo“ koji je u sklopu parka prirode „Lepterija“, nedaleko od plaže. Debela hladovina pećinskih stena, sa kojih kape hladna planinska voda, čine da na trenutak zaboravimo na vrućinu. Prijatan vazduh, sa pogledom na Ozren, uz laganu večeru, zaokružili su još jedno veče, uz beg od vrelog asfalta Sokobanje.

Neki od izleta koje nažalost nismo realizovali zbog vrućine, a koje bi vredelo otkriti jesu Stari grad, nedaleko od restorana „Pećina“, ali i vodopad Ripaljka. Ruska crkva,  u selu Gornji Adrovac, pruža mir i okrepljenje uz prijatne boje i čas istorije u prirodnom ambijentu. Na samom putu za banju nalazi se veštačko jezero Bovan, uz koje možete kampovati, roštiljati i rashladiti se.

Čest je slučaj da poznati srpski bendovi gostuju u Sokobanji, kao deo Kulturnog leta, što je još jedan dobar način da se lepo provedete. Poseban utisak ostavio je koncert grupe Riblja Čorba, koja je više od dva sata pevala na trgu. Uz njihove hitove i dobru zabavu proveli smo odlično i romantično veče.

Produženi vikend upotpunjen novim poznanstvima sa lokalcima, učinio je da ova zanimljiva destinacija bude pravi izbor za kvalitetan odmor i beg od gradske vreve i stresa. Vratili smo se u Niš, podmlađeni i prepuni utisaka iz jedne od najpoznatijih kraljevskih banja Srbije.

Prethodni putopis možete pogledati OVDE.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here