PET misterioznih istorijskih predmeta

Iako godine prolaze, a nauka svakodnevno napreduje, ovi predmeti i dalje ostaju enigma, uprkos velikom trudu istoričara da ih u potpunosti objasne. Pokušavano je sa raznim teorijama, ali i dalje ostaju sumnje u verodostojnost ovih artefakata.

1. MAPA PIRIJA REJSA

Ova mapa pronađena je 1929. godine na prašanjavoj polici biblioteke u palati Topkapi u Istambulu. Nacrtao ju je turski admiral Piri Rejs 1513. godine i smatra se da je trebalo da bude poklon sultanu Sulejmanu Veličanstvenom. Ono što je čudno u vezi sa ovom mapom jeste da ona prikazuje delove sveta za koje niko nije mogao da zna u tom periodu.  Naime, Piri Rejs na ovoj mapi je verno predstavio ne samo delove Južne Amerike i Afrike, već je prikazao i dobar deo obale Antarktika, za koji se u to vreme nije ni znalo da postoji!

Piri Rejs je zabeležio da je prilikom izrade mape koristio i razne druge karte, između kojih i one koje je uradio Kristofer Kolumbo, kao i neke koje su datirale čak iz vremena Aleksandra Makedonskog, što opet ne daje odgovor na pitanje kako je znao za obale Antarktika?!

2. PENI IZ MEJNA

Tokom istraživanja indijanskog naselja u državi Mejn u SAD 1957. godine za koje se smatralo da je imalo ulogu trgovinskog centra, arheolozi došli su do zaprepašćujućeg otkrića. Pronađen je srebrni novčić. Isprva se mislilo da vodi poreklo iz srednjovekovne Engleske. S obzirom da su ovi arheolozi bili amateri, iskopavanje nije vođeno profesionalno, pa su ostale mnoge dileme o poreklu ovog predmeta.

Ipak, novčić je doniran muzeja države Mejn, pa je nakon dugih istraživanja ustanovljeno da vodi poreklo od Vikinga. Univerzitet u Oslu je potvrdio nalaze i autentičnost novčića. Ovakav novac korišćen je tokom 12. i 13. veka, i na osnovu datiranja indijanskog naselja u kome je pronađen, sasvim je moguće da su Vikinzi bili prisutni na obali današnjih SAD, mnogo pre otkrića Novog sveta.

Naučnici danas sumnjaju da je ovaj predmet podmetnut, sa obzirom da je na mestu iskopavanja pronađeno oko 30. 000 predmeta, od kojih samo jedan vikinškog porekla.

3. VOJNIČEV RUKOPIS

Ovaj tajanstveni spis pronađen je 1912. godine u jednom italijanskom manastiru. Pronašao ga je Vilfred Vojnič, trgovac antikvitetima.

Jezik kojim je napisana ova knjiga, kao i pismo koje je korišćeno u potpunosti su nepoznati. Sadrži 240 strana i ono što je evidentno je da je tekst napisan sa leva na desno, kao i da nisu korišćeni nikakvi znaci interpunkcije.

Spis je prepun ilustracija i crteža raznih biljaka, od kojih većina nije identifikovana. Naučnici su ipak na osnovu datiranja ugljenikom uspeli da odrede njegovu starost. Potvrđeno je da je nastao u 15. veku, najverovatnije negde između 1404. i 1438. godine.

Razni kriptografi godinama su pokušavali da objasne i prevedu ovaj misteriozni tekst, ali bez naročitog uspeha.

U nedostatku naučnih objašnjenja, javnost je pribegla teorijama zavere, pa je tako ovaj spis dovođen u vezu sa alhemičarima, tajnim društvima, vanzemaljcima…

Vojničev rukopis je doniran 1969. godine Univerzitetu Jejl u SAD, gde se i dan danas čuva, a javnosti je dostupna i njegova digitalna verzija.(https://archive.org/details/TheVoynichManuscript)

4. SVICI SA MRTVOG MORA

Između 1947. I 1956. godine pronađeno je više stotina svitaka sa jevrejskim i biblijskim tekstovima u pećinama u blizini Mrtvog mora. Svici su sačuvani zahvaljujući specifičnim vremenskim uslovima koji vladaju na obali Mrtvog mora i činjenicom da su se neki od njih nalazili u glinenim ćupovima.

Ovi dokumenti uneli su revoluciju u razumevanju načina na koji je Biblija prevođena. Sveto pismo koje mi poznajemo rezultat je dve hiljade godina prepisivanja, tokom kojih se dosta izgubilo.

Tekstovi su pisani na nekoliko jezika: jevrejskom, grčkom, aramejskom i nabatejskom.

Svici su nam dali i uvid u način života u ranom judaizmu, jer osim religijskih tekstova sadrže i mnoge druge informacije.

Kao i sve ostalo na Bliskom istoku, ovi dokumenti danas su deo spora arapskih država i Izraela, pri čemu čak tri zemlje polažu pravo na njih.

5. SPOMENIK U STAFORDŠAJERU

Ovaj spomenik predstavlja adaptaciju slike Nikole Pusena (Nicolas Poussins) “Arkadski pastiri”. Nalazi se u Stafordšajeru u Engleskoj.

Ono što je zagonetno jeste natpis u dnu spomenika koji glasi: “D.O.U.O.S.V.A.V.V.M”.

Ovaj natpis predstavlja šifru koju kriptografi bezuspešno pokušavaju da razbiju već 250 godina. Nije poznato ko je uklesao ova slova, niti zašto, ali se zna da nisu bila deo spomenika kada je on postavljen.

Mnogi svetski umovi okušali su se rešavanju ove zagonetke, uključujući i velikane poput Čarlsa Dikensa i Čarlsa Darvina.

Tokom godina natpis je povezivan sa Templarima, kao i sa legendom o Svetom Gralu.

Legende i misterije koje okružuju ovaj spomenik poslužile su piscu Denu Braunu kao inspiracija za njegov čuveni roman “Da Vinčijev kod”.

Đorđe Platiša

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here