Jovana Ljujić o svom putu do posla u kompaniji Ernst & Young

Jovana Ljujić (24), diplomirani ekonomista, radi u renomiranoj internacionalnoj kompaniji Ernst & Young (EY). Nakon učestvovanja u Case Study programu koji ova kompanija organizuje za studente, Jovana je dobila njihovu stipendiju i posao po završetku studija. Sa njom smo razgovarali o radu u EY i izazovima nakon završetka studija.

Ernst & YoungKako si prvi put došla u kontakt sa kompanijom EY?

Na četvrtoj godini fakulteta videla sam oglas za Case Study za EY, pa sam se prijavila, zajedno sa drugaricom i njenim dečkom. Moj tim je dobio zadatak da reši problem u preduzeću koje se bavi proizvodnjom čokolade. Urađen Case Study i prezentaciju smo poslali u EY na pregled. Timovi su onda pozvani na prezentaciju pred komisijom od desetak stručnjaka, koja je svaki deo našeg rada, od ideje preko finansija do prezentacije, posebno ocenjivala. Najvažnija je snalažljivost, koliko dobro razmišljaš, koliko možeš da se staviš u neku realnu situaciju, jer na fakultetu je sve teorija, a ovde te stave na mesto da donosiš odluke.

Veliki broj timova učestvovao je u tom programu, ali mali broj vas dobio je stipendiju i posao u EY. Kako se odvijao taj proces?

Prvo mesto je osvojila ekipa sa FON-a. Njihov pristup je bio skroz drugačiji, znali su da naprave šou. Tako da koliko je bitno znati izračunati i osmisliti sve, možda je čak bitnije znati prezentovati svoju ideju. Moj tim je na Case Study bio drugi. Tada nam je rečeno da će članovi prvih pet timova dobiti šansu da postanu EY stipendisti. Nakon nekoliko dana pozvali su nas na testiranje, koje je podrazumevalo test iz engleskog jezika, numerički i logički test, i test ličnosti. Za dobijanje stipendije presudan je razgovor. U martu sam saznala da sam postala stipendista i u septembru sam počela da radim. Napomenula bih da EY stipendira i srednjoškolce.

Koliko je početak bio težak?

Svaki početak je takav. Imali smo tri nedelje dobro organizovanu obuku. Bitno je da uvek postoji podrška starijih kolega. Ja sam došla ovde bez ikakvog radnog iskustva i primili su me.

U EY radiš duže od godinu dana i sada si asistent u reviziji. Reci nam nešto o svom poslu i okruženju u kom radiš?

Dosta radimo na terenu, posao je izuzetno dinamičan. Često se putuje po Srbiji. Ne radim uvek istu stvar, zaduženja se menjaju u zavisnosti od terena i klijenta. U EY stvarno gledaju koliko ti posla daju, da te ne opterete, dobiješ onoliko posla koliko možeš objektivno da uradiš. I najvažnije je da se sve što radiš stvarno vrednuje.

Šta je potrebno da bi neko radio u EY?

Jako je bitno da znaš da radiš u timu, ovo nije klasična struktura, pa nemaš jednog šefa, već se iz nedelje u nedelju menjaju timovi. Ljudi su različiti, imaju različite pristupe i moraš se prilagođavati. Treba biti otvoren za saradnju, komunikatvan, fleksibilan, zračiti sigurnošću, ali ne i nadmenošću. EY svima daje jednake šanse, nije važno koji ste fakultet završili.

EY je kompanija poznata po ulaganjima u svoje zaposlene. Šta je to što je tebi omogućeno kao radniku u reviziji? EY_logo13

Politika firme je da svi koji rade u mom sektoru, u reviziji, moraju da polažu ACCA što je neka vrsta međunarodne licence za ovlašćene revizore. Dobijanje te licence podrazumeva polaganje 14 ispita na engleskom. Ti ispiti su skupi, ali firma pokriva sve troškove. Kada spremamo ispite dobijemo i nekoliko slobodnih dana. Ja sam trenutno asistent u reviziji, nisam ovlašćeni revizor, ali EY stvarno ulaže u nas i omogućuje nam da napredujemo.

Da li si zadovoljna svojim radom i napretkom? Da li su ti ispunjena očekivanja?

Izuzetno sam zadovoljna poslom. Sve je jako otvoreno, znam za svaku stvar koju sam uradila da li je dobro ili ne, svesna sam ako napredujem i znam gde grešim ako grešim. Lepo je kad znaš zašta radiš. Uslovi su takvi da stalno želiš da daješ svoj maksimum.

Razgovor uradila:Anica Marković

5 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here