Srpski kralj u Legiji stranaca

Kao sastavni deo Francuske vojske Legiju stranaca čine dobrovoljci svih naroda i narodnosti, a ova profesionalna borbena jedinica služi interesima Republike Francuske svuda u svetu. Osnovana od strane kralja Luja Filipa Orleanskog, 10. marta 1831. godine, a prva misija Legije stranaca je bila osvajanje Alžira. Među legionarima su se našla i mnoga srpska imena, a jedan od najprepoznatljivijih je i kralj Petar I Karađorđević.

U srpskoj istoriji kralj Petar I Karađorđević ostaće upamćen kao liberal, pravi ustavni vladar, vrhovni komandant oslobodilačke vojske ali i kao vladar koji je imao razumevanja za svoj narod. Na vlast je došao 1903. godine a na prestolu je ostao sve do smrti 1921. godine.

U mladosti je pod pseudonimom Petar Mrkonjić učestvovao u bosansko-hercegovačkom ustanku, a malo je poznata činjenica da je bio i član francuske Legije stranaca. Karađorđević se Legiji pridružio 1870. godine i sa njom je učestvovao u brojnim borbama zbog čega je nosilac njihovog ordenja za zasluge u ratovima.

Učestvovao je u ratu između Francuske i Pruske 1870 .godine, a mnogi smatraju da je to razlog zbog koga su se pripadnici Legije stranaca pridružili srpskoj vojsci u probijanju Solunskog fronta.

Pored ordenja koje je zaslužio u ratovanju, u Muzeju Legije stranaca, koji se nalazi u blizini Marseja, nalazi se i bista kralja Petra I. Pored imena kralja Petra u Muzeju Legije stranaca zabeležena su i imena Gorana Franjkovića, legionara iz Subotice,  kao i Nikole Kojića, koji se 1870. godine se pridružio Legiji stranaca i sa njom učestvovao u mnogim borbama, zbog čega je i odlikovan spomenicom.

Danas Legija stranaca broji oko 6900 ljudi, a 90 posto njih su stranci. Kandidati ne smeju da imaju preko 40 godina i ne smeju biti u braku. Statistika kaže da rigoroznu obuku ove vojne jedinice prođe svaki osmi prijavljeni.

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here