Kad Mala Nevesta uzvrati gostoprimstvo – Mumbaj

Mala Nevesta je postala sastavni deo naših života pre nekoliko godina kada je počelo sa njenim prikazivanjem na televiziji, a s obzirom na njen vek trajanja, možda će trajati i duže, ne držite me za reč. Koliko je dugo sa nama, počeli smo je smatrati jednom od najboljih prijateljica. Mi smo se, kako to naš red i nalaže, prema njoj poneli kao dobri domaćini i fino je ugostili, te upoznali sa mnogobrojnim zanimljivostima koje naša zemlja nudi. Mala Nevesta je bila duboko ganuta tim gostoprimstvom, a i u međuvremenu smo se sprijateljili, te je ona rešila da se oduži i povela nas put Indije, na jednu od najatraktivnijih destinacija Azije – Mumbaj.

Mumbaj. Izvor fotografije: www.saga.ua

Grad Mumbaj smešten je na zapadu Indije, na obali Arapskog mora. Kada se uračunaju i predgrađa, broj stanovnika doseže broj od dvadeset miliona, što ga dovodi na prvo mesto liste gradova po broju stanovnika u Indiji.

Istorija grada započinje pre dve hiljade godina, kada se stanovnici naseljavaju na arhipelag “Sedam ostrva”. Do XII veka, gradom su vladale brojne indijske dinastije, koje su zaslužne za izgradnju nekih od najlepših građevina. Od XII veka započinje borba svetskih sila za prevlast nad ovim gradom. Prvo su to učinili muslimanski osvajači, koji će vladati sve do XVII veka, kada prevlast preuzimaju Portugalci, nakon kojih su i Britanci poželeli da dođu na vlast ovog grada, te je sklopljen brak između Čarlsa II i Katarine od Braganze. Nakon Britanaca, kojima je Mumbaj bio od izuzetnog značaja, između ostalog zato što je i sedište Istočnoindijske kompanije bilo upravo u ovom gradu, ovaj grad je postao sedište indijske borbe za nezavisnost od britanske krune.

Brojne civilizacije koje su prošle kroz istoriju ovog grada, ostavile su velikog uticaja na njega, a najlepše od svega je što se taj uticaj može videti i danas, kroz brojne znamenitosti koje krase grad.

No, hajde da počnemo od početka, kako red i nalaže, da ne zbunimo Malu Nevestu, koja je sad navikla na takav tretman:

Gateway of India

Izvor fotografije: www.hotel-in-mumbai.com

Gateway of India je najprepoznatljiviji spomenik u Mumbaju. Izgrađen je u čast posete kralja Džordža V i kraljice Meri. Završen je 1924. godine i danas simboliše ostatke britanske ere. Poslednje britanske trupe su 1947. godine Mumbaj napustile upravo kroz ovu kapiju.

Haji Ali

Izvor fotografije: images.indiatvnews.com

Haji Ali je impozantna grobnica i džamija. Izgrađena je 1431. godine od strane bogatog muslimanskog trgovca Pir Haji Ali Shah Bukharija, koji je bio inspirisan promenom načina toka života nakon što je posetio Meku, a u njoj se nalazi njegovo telo. Džamija je smeštena u sred okeana, i pristup joj je moguć samo tokom oseke, i to na uskoj stazi dugoj nekoliko stotina metara, u slučaju da posetioci ne mogu da dočekaju povlačenje plime.

Elephanta island

 

Izvor fotografije: c2.staticflickr.com

Elephanta island – Ovo malo ostrvo poznato je po hramovima skrivenim u pećinama. Naročito je poznat hram posvećen Shivi. Ovde se može videti statua ovog božanstva. Do ostrva se dolazi brodom koji kreće u blizini Gateway of India.

Indijski ples. Izvor fotografije: www.agendamagazine.be

A pošto smo već u Indiji, a na poziv Male Neveste, naravno nismo smeli propustiti obilazak druge po redu filmske industrije u svetu – Bolivuda. Ovde se svake godine snima veliki broj filmova. A obilazak carstva filma je nezaboravan.

Perionica veša. Izvor fotografije: cdn-images-1.medium.com

Turističke atrakcije daju posebnu draž svakoj destinaciji, ali ako hoćete neki grad da doživite na pravi način, onda makar neko vreme morate živeti kao stanovnik tog mesta. U tom duhu put nas je doveo do masivne perionice veša na otvorenom. Prizor koji je gotovo neverovatan, hiljade i hiljade ljudi koji peru veš, zajedno.

Plaža Juhu. Izvor fotografije: www.mumbailocal.net

Za baškarenje i uživanje na obali, odabrali smo dve plaže. Kupali smo se i gledali zalazak sunca na Čovpati plaži, a kada smo rešili da se družimo sa kolegama Male Neveste i da igramo kriket, otišli smo na Juhu plažu.

Ako volite more, leto i plaže procitajte tekst o najromantičnijem ostrvu na svetu OVDE

Mumbaj je veoma živ grad. Ovde se mogu videti brojne znamenitosti, upoznati veoma zanimljivi ljudi. Mumbaj je grad koji odiše Indijom. Ta atmosfera je strana posetiocima koji u ovaj grad dolaze, ali se oni na nju veoma brzo privikavaju.

Mala Nevesto, hvala ti za gostoprimstvo koje si nam ukazala, nadamo se da će i tvoje kolege iz Turske i Južne Amerike, biti isto tako srdačne kao ti. Želimo ti da nam potraješ još minimum pet hiljada epizoda

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here