Kako do posla u Razvojnom centru Microsofta u Srbiji?

Microsoft u Srbiji osnovan je 2002. godine, a prošle 2015. godine proslavljeno je 10 godina od osnivanja Razvojnog centra kompanije Microsoft u Srbiji. Bodin Drešević, koji je više od 15 godina radio u Microsoftu u Americi, odlučio je da se vrati u Srbiju, i uz podršku menadžmenta Microsofta osnovao mali tim, što je tada bio veliki izazov. Centar je počeo sa osam inženjera, a danas broji 200 zaposlenih, od kojih je oko 160 inženjera. Tu ne planiraju da se zaustave. Plan Razvojnog centra je da nastavi da se širi i pruži priliku mladima da u svakom trenutku apliciraju za posao  ili praksu, te je s toga konkurs otvoren tokom cele godine.

Prijatnu dobrodošlicu uputila mi je Nataša Malinović, PR&Event menadžer u Razvojnom centru Microsofta u Srbiji, a na temu  Kako do posla razgovarali smo sa Tamarom Letić i Bojanom Rošićem, activity menadžerima ove uspešne kompanije.

Za vas, dragi mladi, koji želite da aplicirate za praksu ili posao u Razvojnom centru Microsofta u Srbiji, Tamara i Bojan su odgovorili na neka pitanja.

Kako izgleda sam proces zapošljavanja i krugovi selekcije?

Prvo je potrebno poslati CV i motivaciono pismo na [email protected], nakon toga svaki kandidat rešava pisani test, poslednja faza su intervjui, i odvijaju se u prostorijama kompanije. Testiranje se organizuje tri do četiri puta godišnje.

Šta je važnije za kandidata – CV ili motivaciono pismo?

Sama forma CV-ja nije bitna, ono što je bitno za praksu je trenutna njihova edukacija, dokle su stigli sa studijama. Potrebno je navesti i vannastavne aktivnosti kojima su se bavili tokom studija i srednje škole, da li su samostalno radili neke projekte ili u timu, da li su se takmičili, pohađali online kurseve na poznatim svetskim ili lokalnim portalima, ukratko objašnjena prethodna iskustva i zaposlenja, kao i kratki opisi poslova koje su obavljali. Time su nam kandidati odgovorili na pitanje šta, a na pitanje kako i zašto odgovaraju kroz motivaciono pismo. Putem njega saznajemo na koje su probleme nailazili prilikom rada na nekom projektu, kako su ih rešavali i zašto žele da rade u Razvojnom centru Microsofta u Srbiji, zašto ih uopšte zanima programiranje.

Prednost prilikom zapošljavanja dajete obrazovanju ili iskustvu?

Obrazovanje je poželjno, ali nije krucijalno, naši zaposleni su završili ili su u procesu završavanja fakulteta. Mladi su uvek iskreni, u CV-jevima napišu da su na drugoj ili trećoj godini studija i da su radili jedan ili nekoliko manjih projekata, i tada mi više pažnje obraćamo na ono šta oni mogu, na njihove sposobnosti. Gotovo da ne postoji kandidat koji nema iskustva, uglavnom svi u sklopu studiranja imaju neke obavezne projekte.

Kako izgleda pisani test koji rešavaju svi kandidati?

Test se organizuje minimum 4 puta godišnje, pisane je forme i traje više časova. U većini slučajeva kandidati su softveri inženjeri, pa se testiraju njihova tehnička i programerska znanja. Kroz dalji proces selekcije čeka ih nekoliko tehničkih intervjua, gde se razgovara o svemu što su naveli u CV-ju.

Šta vam je važno kod mladih kandidata prilikom intervjua?

Najbitnije je da dođu na vreme, da budu svoji, opušteni i najbolji što mogu. Važno nam je da razumeju da će im oni sa kojima će razgovarati omogućiti i pomoći da budu najbolji. Obično u  samom pozivu našim kandidatima napomenemo da će osoba koja ga bude intervjuisala biti obučena kao neko sa njihovog fakulteta ili koledža, te ne moraju izgledati previše formalno.

Savet budućim kandidatima.

Dragi kandidati, od željenog posla ili prakse deli vas samo taj prvi korak – da pošaljete CV i motivaciono pismo. Ono što je bitno da znate jeste da kod nas uvek imate drugu šansu. Ukoliko ne prođete test, šansa da dobijete posao u Razvojnom centru se time ne smanjuje. Podržavamo vas da se opet prijavite, da se još bolje pripremite za testiranje, da verujete u sebe i da ne odustajete! Tu smo za sva pitanja i nedoumice! Pišite nam na [email protected].  

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here