Kako se prirpemiti za prijemni ispit?

Bez obzira na razlike u izboru fakulteta i pripremljenosti za prijemni ispit, svima je zajednička trema. Poslušajte ove savete kako biste se na dan za koji ste se dugo pripremali pokazali u najboljem svetlu.

Dan pre ispita

Ne učiti dan pre testa! Mnogi misle da dan pre testa moraju da nauče sve što nisu do tada kao i da je poželjno obnoviti sve ono za šta nismo sigurni da li znamo. Ovo je velika greška. Poslednjeg dana ne možete nadoknaditi ono što ste ranije propustili, a istraživanja su pokazala da ovakvo učenje može samo da vam donese štetu. Ono što ste poslednje naučili luta u vašoj kratkoročnoj memoriji i ometa pristup informacijama koje ste usvojili prethodnih dana i meseci. Umesto toga uradite nešto što će vam zaista koristiti. Opustite se tako što ćete prošetati, razgovarati sa prijateljima, porodicom, pogledajte film, slušajte muziku.

Važan je dobar san. Noć pre ispita lezite ranije i dobro odspavajte.Izbegavajte napitke sa kofeinom kako biste lakše zaspali. Ukoliko zbog treme ne možete da zaspite, idite na trčanje ili uradite neku fizičku vežbu, ali ne pretrujte. Navijte sat tako da se probudite dovoljno rano da se pripremite za polazak i doručkujete.

Poslednje pripreme. Pre spavanja obavezno pripremite pribor za pisanje, dokumenta, digitron i sve što je neophodno poneti na ispit. Takođe proverite na mapi gde se nalazi mesto testiranja i koliko vam je vremena potrebno da tamo stignete. Za svaki slučaj krenite ranije.

Hrana i piće

Doručak. Obavezan je doručak. Jedite umereno i izbegavajte tešku hranu. Kako bi vaš mozak dobro radio, važno je da ishrana bude umerena i uravnotežena.

Zaboravite na alkohol. Na dan ispita, kao i dan pre nije poželjno piti alkoholna pića. Alkohol remeti hemijsku ravnotežu u vašem organizmu i utiče na rad mozga. Takođe izbegavajte pića sa kofeinom (kafa, čaj, koka-kola) jer mogu imati diuretčiko dejstvo. Ono što je potrebno vašem telu i mozgu je voda, ali ne u prevelikim količinama.

Psihološka priprema

Um i telo su snažno povezani. Možete promeniti ritam otkucaja srca i kretanje moždanih talasa mislima koje evocirate. Zamislite pozitivan ishod ispita i kako ćete biti zadovoljni rezlutatom.

Izbegavajte nervozne kolege. Pre ispita vam nije potrebna negativna energija i zato ne razgovarajte sa drugima uplašeno i pesmistično i izbegavajte one koji se tako ponašaju. Stres lako prelazi sa jedne osobe na drugu.

Kako iskoristite vreme na testu

1. Pažljivo pročitajte uputstva. Ukoliko ih pročitate brzo nećete uštedeti vreme jer tako rizikujete da ih ne shvatite dobro ili da nešto važno propustite.

2. Pročitajte sva pitanja kako biste procenili koliko vam je vremena potrebno i da biste znali unapred šta sve treba da uradite. Čitajući sva pitanja možete da primetite koja će vam pitanja biti laka a sa kojima ćete imati teškoća.

3. Pitanja rešavajte samouvereno i unapred određenim tempom. Ne odustajteodteškihpitanja! Pokušajte da ihrešite, možda i nisutolikoteškakaoštoizgledaju.Ako vas neko pitanje zbunjuje, ostavite ga za kasnije, pa razmišljajte o njemu duže.

4. Pažljivo pročitajte svako pitanje. Nemojte pretpostavljati šta se od vas traži u pitanju.

5. Ne izlazite pre kraja testa. Ukoliko se desi da pre isteka vremena mislite da ne možete više ništa da uradite, ne izlazite. Možda baš tada dobijete neku ideju koja će vam doneti dodatne poene.

6. Usredsredite svu svoju pažnju na sebe. Ne gledajte šta rade ostali studenti. To vas može dekoncentrisati, a može izgledati i kao da želite da prepišete.

 

Pomoć u slučajupanike

Panika je nešto što vam je najmanje potrebno na prijemnom ispitu. Ona onemogućava vaše razmišljanje i dekoncentriše. Međutim, panika često postaje sve veća što je manje želite. Zato prihvatite anksioznost pred test. Anksioznost može biti velika smetnja,  ali njene fizičke posledice vam mogu pomoći ako umete da ih kontrolišete. Kada pred početak testa osetite leptiriće u stomaku i dlanovi počnu da vam se znoje, ne borite se protiv toga. Umesto toga iskoristite svoja osećanja kao sredstvo za postizanje uspeha. Prihvatite to kao znak da je vaše telo spremno da se bori. Nemojte paničiti zato što vam je test važan već dajte sve od sebe upravo iz tog razloga.

U slučaju panike dišite duboko. Udahnite nekoliko puta duboko “iz dijafragme”. Polako brojite do pet dok udišete i isto toliko dok izdišete. Dok izdišete zamislite kako vaš stres nestaje. Ponovite ovo nekoliko puta pre početka testa.

Želimo vam puno sreće na prijemnom ispitu i zapamtite sve ove savete jer vam mogu koristiti i u toku studiranja.

Autorka: Jovana Nikolić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here