Kamp za zaljubljenike u istoriju – Rusija

Kamp za zaljubljenike u istoriju je tu! Na samom severu Evrope nalazi se jedno mirno, a opet mesto na čijem su se tlu mnoge životne priče odigrale. Solovetski arhipelag sastoji se od šest ostrva u zapadnom delu Belog mora manje od 100 milja južno od Arktičkog kruga. Ona su naseljena još od perioda pre nove ere i postoje tragovi ljudskog prisustva iz perioda od pre 5000 godina pre nove ere. Od 15. veka Solovetski arhipelag sa svojim manastirom je bila religijska citadela ruskog severa, i danas se tamo mogu videti crkve iz perioda od 16. do 19. veka. 1920. godine manastir je zatvorila sovjetska vlada i pretvorila u poseban sovjetski zatvor i radni kamp, Gulag. Danas, Solovetski arhipelag se nalazi na listi svetske baštine UNESCO-a.

Cilj ovog projekta je da pomogne očuvanju svetske baštine obavljanjem ekološkog rada u Botaničkom vrtu koji je deo Solovske baštine. Sami volonteri će imati priliku da uče o istoriji i jedinstvenosti ansambla Solovetskih ostrva i pomoći će obogaćivanju biodiverziteta ekosistema ostrva. Tokom projekta volonteri će raditi u Botaničkom vrtu koje su osnovali monasi 1822. godine, volonterski rad bi se sastojao od: kopanja jama, sadnje biljaka  i oplođenja drveća, bilja i cveća od kulturnog i istorijskog značaja. Pored toga, međunarodni volonteri su dobrodošli da organizuju podizanje aktivnosti svesti o značaju očuvanja baštine među lokalnim stanovništvom, turistima i posetiocima.

Volonteri bi živeli u šatorima u dobro opremljenom kampu botaničke bašte. Volonteri će imati prilike i da oprobaju svoje kulinarske sposobnosti, kao i da ukrste kašike i u timovima osmisle meni za svaki dan. Kako dobra stara poslovica kaže, do srca se dolazi preko stomaka, tako verujemo da će i volonteri začiniti ovaj kamp specijalnim ukusima svojih zemalja i dotaći srca drugih učesnika.

I za kraj našeg teksta, a početak vašeg putovanja, uputstvo kako stići do ovog kampa… Sada je vreme da se u vama probudi Indijana Džouns i spremi se za avanturu. Rusija, kao najveća zemlja sveta je velika misterija za one koji prvi put kroče na njeno tlo, stoga, organizatori su se pobrinuli da avantura počne pre samog dolaska na kamp. Putovanje će naravno početi na aerodromu koji će vas odvesti put Rusije, u Sankt Peterburgu će vas čekati lideri kampa, koji će vas upoznati sa čarima ruske železnice koja će vas odvesti u grad po imenu Kem, tu će vas čekati brod kojim ćete stići na vašu finalnu destinaciju. Nakon ovog puta, verujemo da ćete biti puni utisaka, ali prava avantura tek tad i počinje!

I ne zaboravite da pozdravite bele kitove!

Gde: Solovetski arhipelag, Ruska Federacija

Kad: 07.08.2018–20.08.2018.

Više informacija na ovom linku: https://www.mis.org.rs/volontiranje/volonterski-kampovi-u-inostranstvu/pretraga-kampova/?countries%5B%5D=187&CampSearchStartDate=&CampSearchEndDate

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here