Karijera počinje u dvadesetima

Iako moje iskustvo nije mnogo bogato, mislim da je vredno. Zašto? Zato što sam pored fakulteta, izlazaka i ispijanja kafa, uspela da započnem svoju karijeru. Šta je karijera? To su svi oni postupci koji vas vode do dobrog zaposlenja, svi poslovi koje radite i koje ćete raditi, i svo iskustvo koje ćete pritom sticati. Da odmah otklonim jednu zabludu. Karijera ne počinje sa diplomom u rukama. Karijera počinje onog trenutka kada se zapitate koji posao bi bio najbolji za mene. Verujte, to uopšte nije lako pitanje. Olakšavajuće je što na njega možete dati hiljade odgovora i menjati ih onako kako se menjate sami.

Karijera

To pitanje postavila sam negde na drugoj godini studija. Okidač je bio seminar, dobronakloni ljudi i moja znatiželja. Tada sam počela da istražujem nordijski region i da se bavim istraživanjem oblasti bezbednosti. Niko to od mene nije tražio, niti je bila obaveza za fakultet. Delovalo je interesantno. Nakon toga, otišla sam u nevladinu organizaciju koja se bavi međunarodnim i bezbednosnim studijama i dobila svoju prvu praksu!

Tada sam bila na trećoj godini. Te godine sam bila i student naprednih dodiplomskih „Studija budućnosti“ u Beogradskoj otvorenoj školi. Dodatnu pomoć i podsticaj da radim dobila sam upravo na predavanjima i radionicama koji su govorili o razvoju karijere.

Sledeća stanica u razvoju moje karijere bila je organizacija koja se bavila pitanjima bezbednosti. Tada počinjem da učim švedski. Kao što vidite, u roku od godinu dana moja zainteresovanost za bezbednost pretočila se u sticanje konkretnih radnih iskustava. Došao je kraj i trećoj godini studija. Očišćena godina, mnogo novih prijatelja, izlazaka i kafenisanja, ali i devetomesečno radno iskustvo. Sledeći korak je bio pravi zalogaj. Tri kruga testiranja i intervjua i naposletku šestomesečna praksa na projektu koji se ticao boljih uslova poslovanja. Dvadeset sati nedeljno u kancelariji i fakultetske obaveze. Neću da vas lažem, nije lako. Ali satisfakcija je ogromna. Samopouzdanje raste. Fakultetska diploma više ne deluje kao karta za biro za zapošljavanje. Mnogo uložene energije donosi sreću, jer sledeći posao nalazim, ni manje ni više, nego na ispitu!

Ono što je ključno je i što toplo savetujem jeste da krenete odmah! Ispipavajte svoj puls. Idite na predavanja i seminare koji vam deluju interesantno. Nemojte se stideti da pitate. Pratite svoj instinkt. Ostanite mladog duha, ali mislite o budućnosti sada.

Kroz program „Studije budućnosti“ studenti su u prilici da prođu program prakse, steknu pravu sliku o konkretnim radnim zadacima i oprobaju se u realnom radnom okruženju u organizacijama i institucijama sa kojima Beogradska otvorena škola ima dogovoreno partnerstvo.

 

Tijana Jakišić, studentkinja 21. generacije i alumnistkinja

Beogradske otvorene škole

Portal Mladi u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom predstaviće tokom leta, kroz seriju tekstova studenata, program „Studije budućnosti“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here