Karl Lagerfeld – kratka istorija kontraverznog umetnika

Na čelu najuspešnijih modnih kuća, kreativni direktor najpoznatijih brendova, fotograf, dizajner okružen najlepšim manekenkama – mali je deo onoga što opisuje umetnika kao što je Karl Lagerfeld.

Lagerfeld

 

Karl Oto Lagerfeldt rođen je u Hamburgu, u Nemačkoj, 1933. godine, mada poznati dizajner ne otkriva tačan datum svog rođenja i čak navodi i kasnije godine. Na početku svoje karijere uklonio je slovo „t“ iz prezimena kako bi zvučalo komercijalnije.

Još u detinjstvu Lagerfeld je ispoljavao interesovanje za dizajn i modu. Kao dečak skupljao je isečke iz modnih časopisa, a često je kritikovao i oblačenje svojih vršnjaka u školi. Međutim, tek u svojim tinejdžerskim danima uplovio je u svet visoke mode.

Sa 14 godina preselio se u Pariz i nakon samo dve godine sa njim je počeo da sarađuje dizajner Iv Sen Loran. Kasnije postaje asistent dizajnera Pjera Balmena, a potom i kreativni direktor drugih modnih kuća, pre nego što se 1961. odvojio i osnovao brend sa svojim imenom.

Iako poznat po svojim inovativnim idejama, Lagerfeld je duboko cenio prošlost, te je kupovao stare stvari, predmete i venčanice i prepravljao ih. Udahnuo je život modnoj kući Šanel, podmladio njihov stil i ponovo potvrdio dominaciju ovog brenda u svetu luksuza i visoke mode. Takođe, radeći za Fendi često je bio kritikovan zbog upotrebe prirodnog krzna, na šta je dizajner odgovorio da postoji mali broj ljudi čije ga mišljenje interesuje.

Prepoznatljivog izgleda, kose vezane u rep, tamnih naočara za sunce i uvek sa kožnim rukavicama, ovaj dizajner ističe se čak i u svojoj devetoj deceniji života.

Poznat je i njegov ljubimac, mačka Čupet (Choupette), koja ga je inspirisala za kolekciju torbi i novčanika, a koja ima čak i svoj poseban profil na Instagramu. Ekscentrični umetnik je jednom prilikom rekao da bi se čak i venčao s njom, kada bi brak sa životinjama bio proglašen legalnim.

Lagerfeldova kreativnost ispoljava se i kada su u pitanju revije i predstavljanje modela. U martu 2014. godine predstavio je kolekciju u vidu ogromnog supermarketa u kome su čak i namirnice i korpe za kupovinu imale oznake brenda, a naredne godine veliku palatu u Parizu pretvorio je u aerodrom, opet sve u znaku duplog C i broja 5, po čuvenom parfemu ovog brenda.

Lagerfeld

 

Na kraju ostavljamo vas sa nekoliko citata ovog vrsnog umetnika:

 

„Elegancija je psihičko stanje. Ako je žena nema kad je gola, neće je imati ni obučena.“

 

„Ja stojim čvrsto na zemlji. Samo ne na ovoj zemlji.“

 

„Sa svakom knjigom koju kupiš trebalo bi da kupiš i vreme da je čitaš.“

 

„Lepota treba da potiče iz srca i iz duše, u suprotnom kozmetika je beskorisna.“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here