„Klub 27“ i burni životi njegovih neželjenih članova

Živeti rokenrol stilom života znači živeti život ispunjeni koncertima, slavom, svetskim uspehom. Biti rok zvezda se uvek vezivalo za buntovno ponašanje, nepraćenje ustaljenih normi, a  neke od zvezda povezuju problemi sa alkoholom, drogama, kao i činjenica da su umrli u 27. godini života.

Klub 27 je postao prepoznatljiv u pop kulturi tek posle smrti pevača grupe Nirvana, Kurta Kobejna. Međutim, pre njega su u ovom klubu bile zvezde poput Dženis Džoplin, Džimija Hendriksa, Džim Morisona.

Mnogi muzičari su posvetili pesme ovom pop fenomenu, pa tako pesma „28Džonija Krejdža govori o smrti Morisona, Hendriksa i Džoplinove. Pesma „27“ grupe Fall Out Boy oslikava hedonistički stil rokenrola.

Pevačica Ejmi Vajnhaus je bila poznata po svom dubokim soul glasu, ali i po problemima koje je imala sa alkoholom i drogama. Njen poslednji koncert je bio održan upravo u Beogradu, a nekoliko dana nakon istog je umrla u 27. godini života. Ove godine izlazi dokumentarac o njenom putu ka uspehu kao i o svim problemima sa kojima se suočavala.

O frontmenu grupe Nirvana, Kurtu Kobejnu, takođe je snimljen dokumentarac, koji će se naći na Cinema City festu koji se održava u Novom Sadu. Njegov život je bio oslikan vrtoglavim uspehom grupe, borbom sa zavisnošću, kao i burnom vezom sa pevačicom Kortni Lav. Nakon tri studijska albuma, u periodu od 7 godina postojanja grupe, Kobejn ostavlja oproštajno pismo u kome kaže da ne oseća više radost u stvaranju muzike, i izvršava samoubistvo.

Džim Morison i Dženis Džoplin ne dele samo nesrećan broj 27, već su za vreme svojih karijera zajedno uživali u čarima rokenrol života. Džoplinova je čak jednom prilikom udarila pijanog Morisona flašom u glavu. A jedna od njenih poslednjih snimljenih pesama je rođendanska čestitka za Džona Lenona.

Džimi Hendriks je i danas jedan od najpoznatijih gitarista sveta. Sam je naučio da svira, pa zbog toga nije umeo da čita note, bio je levoruk i zbog toga je svirao gitaru naopako.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here