Koliko košta diploma?

Uoči još jednog upisa na fakultete istraživali smo kolike su školarine na Beogradskom univerzitetu. Ove godine 9. 456 mesta rezervisano je za buduće budžetske studente. Pored njih biće upisano i 5. 294 samofinansirajuća studenta.

Tradicionalno jun i jul rezervisani su za prijemne ispite i slike maturanata koji nervozno ispred željenih visokoškolskih ustanova isčekuju rang liste. Ovaj, za mnoge samo papir, doneće odgovor na pitanje kako će započeti budući studentski život i odrediti dalji tok studija. Pod okriljem Beogradskog univerziteta nalazi se veliki broj fakulteta, osnovnih i strukovnih studija. Neki od njih najavili su povećanje školarine (poskupljenje-na-11-fakulteta), dok su mnogobrojni zadržali istu cenu kao prethodnih godina. Šta plaćanje školarine donosi studentu?

Odgovor na to pitanje dali su nam studenti nekih od najtraženijih fakulteta.

Fakulteti društevno-humanističkih nauka:

 • Na Ekonomskomfakultetu cena školarine je 85.272 do 112.200 dinara, što zavisi od uspešnosti studija. Ono što ovaj fakultet izdvaja od drugih je to što samofinansirajući studenti dobijaju knjige. Prijava ispita prva tri puta je besplatna, dok svaki sledeći put košta 1.500 dinara.
 • Na Pravnom fakultetu rekli su nam da je cena školarine 95.000. Budući pravnici takođe dobijaju nastavni materijal u trošku fakulteta, a tek četvrta prijava ispita se plaća po ceni od 1.200 dinara.
 • Učiteljski fakultet ove godine povećao je cenu studiranja i ona iznosi 96.000, a sav nastavni materijal studenti sami plaćaju. Fakultet je omogućio da prve dve prijave ispita budu besplatne, tek onda sledi prijava od 1000 dinara.
 • Fakultet koji školuje buduće filologe omogućava svoje studije po ceni od 119.000 dinara. Studenti ovog fakulteta mogu besplatno prijaviti  ispite do četvrtog puta kada je za prijavu ispita potrebno izdvojiti 100 dinara. 
 • Školarina na FPN-u je ove godine podignuta za 200 dinara, a takođe studenti ispite prijavljuju besplatno. Ukoliko sreća i znanje izostane treća prijava je 600 dinara.
 • Fakultet bezbednosti ove godine školarinu naplaćuje po ceni od 106.500 dinara.
 • Filolozofski fakultet utvrdio je školarinu od 118.548 dinara.
 • Budući defektolozi, kao i studenti FASPERA plaćaju školarinu od 84.000 dinara. Knjige kao i ostali nastavni materijal studenti plaćaju sami. Prijava ispita posle drugog pokušaja naplaćuje se 700 dinara.

Fakulteti medicinskih nauka:

 • Budući doktori medicinskih nauka školuju se po ceni od 125.000 dinara. Prijava ispita za budžetske studente je 50 dinara. Potrebne knjige i skripte studenti plaćaju sami.
 • Farmaceutski fakultet  konkursom je utvrdio školarinu od 190.000 dinara, kao i slučaju mnogih fakulteta studenti sami plaćaju potreban nastavni materijal. Treća prijava ispita je 300 dinara.
 • Cena školarine na Stomatološkom fakultetu je 180.000 dinara, a četvrta prijava iznosi 1.000 dinara. Pored ove cifre potrebno je izdvojiti dodatni novac za nastavni materijal.
 • U okviru fakulteta medicinskih nauka je i Fakultet veterine. Budući samofinasirajući studenti moraju izdvojiti 120.000 dinara. Prijava ispita je 200 dinara, a potom sledi četvrta prijava od 1000 dinara. Ukoliko se studenti odluče da naknadno prijave ispite platiće cenu od 700 dinara. Cene na ovom fakultetu su visoke, jer u okviru edukacije budućih veterinara, studenti prolaze različit broj praktičnih vežbi za koje su potreban laboratorijski materijal. Ipak, ako znamo da ovaj fakultet obrazuje stručan kadar veterinarskih nauka možda je  cena školarine opravdano visoka.

Fakulteti prirodno-matematičkih nauka:

U okviru ove grupe nalaze se fakulteti bioloških nauka, geografskih, matematičkih, fizičko-hemijskih, hemijskih i fizičkih. Fakultet fizičke hemije najavio je poskupljenje školarine sa 60.000 na 64.800 dinara. Takođe, Fakultet hemijskih nauka povećao je cenu na 102.000 dinara.

Biološki fakultet naplaćivaće školarinu u vrednosti od 80.000 dinara. Za studije na Geografskom fakultetu potrebno je izdvojiti 6.000 dinara više u  odnosu na Biološki fakultet.

Najveću grupu čine fakulteti tehničko-tehnoloških nauka:

 • Veliko interesovanje prethodnih godina vladalo je na Arhitektonskom fakultetu, gde je tradicionalno jedna od najvećih cena školarine od 240.000 dinara.
 • Budući građevinski inženjeri plaćaju svoje studije 100.000 dinara.
 • Veliki broj maturanata biraće i Elektrotehnički fakultet. Nakon završenog prijemnog ispita, svi oni koji ostanu bez budžetskih mesta platiće status studenta 243.500 dinara.
 • Fakultet koji se nalazi u ulici Kraljice Marije (Mašinski fakultet) upisaće samofinansirajuće studente po ceni od 66.000 dinara.
 • Jedan od najtraženijih fakulteta među maturantima je i FON,  koji svoje studente školuje po ceni od 140. 000 dinara. Sav materijal potreban za studije studenti sami kupuju. Treća prijava se naplaćuje.
 • Zvanje saobraćajnog inženjera po aktuelnom konkursu koštaće 90.000 dinara. U razgovoru sa studentima ovog fakulteta saznali smo da u cenu školarine ne ulaze knjige, a da ispite prijavljuju besplatno do četvrtog polaganja kada cena prijave košta 500 dinara.
 • Jedini fakultet na opštini Zemun je Poljoprivredni fakultet gde se studenti koji nisu prijemnim ispitom i uspehom iz srednje škole sebi nisu obezbedili budžetski status, platiće studije u vrednosti od 90.000 dinara. Takođe, sav nastavni materijal studenti obezbeđuju sami. Ipak, studije na ovom fakultetu odvijaju se na različite načine uz laboratorijski rad, kao i rad na oglednom dobru Radmilovac. Pred ispitne rokove studenti moraju obezbediti 400 dinara  po ispitu na svom elektronskom nalogu. 
 • Rudarsko-geološki i nakon poskupljenja spada u grupu jeftinijih fakulteta. Cena školarine je 57.000 dinara. Tehnološko-metalurški fakultet  podigao cene školovanja na 66.000 dinara. Šumarski fakultet samofinasirajućim studentima obezbedio je studije za 72.000 dinara.

Ono što je olakšica je plaćanje školarine u više rata.

Ostalo je još malo vremena da se znanje potrebno za prijemne ispite dopuni, popravi i utvrdi kako bi početak studentskog života započeo sa statusom budžetskog studenta. Takav status omogućice mnogobrojne beneficije.

Autor:Ivana Petković

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here