Besplatan koncert Big Benda Karaganda sutra u Domu Omladine

Big bend Karaganda iz Kazahstana nastupiće u sredu, 12. septembra od 20 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Sa posebnim programom u susret jubilarnim godišnjicama Leonarda Bernštajna i Džordža Geršvina (100 i 120 godina rođenja) – dva velikana klasične muzike iz SAD, koji su inspiraciju nalazili i u džez muzici, ovaj cenjeni sastav predstaviće repertoar zasnovan na njihovim delima. Koncert se posebno preporučuje svima onima koji žele da prošire svoje vidike kad su u pitanju klasici džez muzike, ovde predstavljeni u svom najboljem izdanju i najplemenitijem, virtuoznom big bend izvođenju. 

Koncert je organizovan pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, a ulaz je besplatan. Propusnice se mogu preuzeti na ulazu u Dom omladine, na dan koncerta od 19 časova.

Nemamo svakog dana priliku da čujemo dobar džez koji nam dolazi iz zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, iako na tom području ima dugu tradiciju. Zato nam je posebna čast što imamo priliku da po prvi put predstavimo našoj javnosti Big bend iz Kazahstana!

Filharmonija – kulturna institucija Karagande, koja objedinjuje nekoliko raznih profesionalnih muzičkih kolektiva, osnovana je 1945. godine i nosi ime Kali Bajžanova, legendarnog pevača kazahstanskih tradicionalnih pesama. Karaganda je najvažniji industrijsko-rudarski centar Kazahstana i grad je pomogao da se filharmonija dovede na visok umetnički nivo. Od prvih godina postojanja, ova najvažnija kulturna ustanova Karagande uvek je ispunjavala svoj glavni zadatak – prenošenje muzičke kulture u mase i uzdizanje umetničkog ukusa stanovništva. Džez orkestar je osnovan 1994. i danas ima 25 članova. Ovaj bend je jedan od najpopularnijih profesionalnih ansambala iz državnog koncertnog udruženja grada Karagande. Za kratko vreme bend je postao laureat brojnih festivala u Kazahstanu i inostranstvu, uključujući festivale održane u Rusiji, i brzo je prepoznat među ljubiteljima džez muzike. 
Koncert će biti svojevrsna najava 34. Beogradskog džez festivalakoji će se u organizaciji Doma omladine Beograda ove godine odvijati od 25. do 29. oktobra. Pod sloganom „Bez granica“ domaćoj publici predstaviće preko 20 izvođača sa svih kontinenata, jer je džez muzika danas istinski globalni fenomen!

https://youtu.be/bir0LXOz9a8

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here