9 najlepših vidikovaca u Srbiji

Verujemo da ste se pitali koji su to najlepši vidikovci u Srbiji. U ovom tekstu predstavićemo vam devet mesta u Srbiji koja morate posetiti. Nećemo mnogo opisivati poglede sa ovih vidikovaca, jer je to stvar ličnog doživljaja. Opustite se i uživajte!

9 najlepših vidikovaca u Srbiji

Najlepši vidikovci u SrbijiVidikovac Kablar planina

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kompas Kaže Srbija (@kompaskazesrbija) on

Foto: Marija Jović

Do vidikovca Kablar (885 m) stiže se strmom stazom koja naizgled mnogima čini se lakom „turom“ često na pola puta ostavi nespremne planinare i one sa slabijom fizičkom kondicijom.

Ka vrhu planine, put vodi kroz šumske predele i prirodni rezervat sa brojnim vidikovcima sa kojih se pogled pruža prema zapadnom delu Srbije a posebno na meandre Zapadne Morave. Na lokaciji je postavljena platforma površine oko 25m2 sa zaštitnom ogradom.

Vidikovac Banjska stena – Tara

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kompas Kaže Srbija (@kompaskazesrbija) on

Foto: banopulos_od_valjevo

Banjska Stena se nalazi u Nacionalnom parku Tara, u zapadnoj Srbiji, i to na nadmorskoj visini od svega 1065m. Nalazi na 10 kilometara od Mitrovca. Put do vidikovca je adekvatno obeležen a na samom vidikovcu postoje klupe i sigurnosna ograda.

Sa vidikovca Banjska stena se pruža fenomenalan pogled na jezero Perućac, reku Drinu i predele u BIH.

Vidikovac Kozji kamen iznad Zavojskog jezera

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kompas Kaže Srbija (@kompaskazesrbija) on

Foto: Marija Ivković

Kozji kamen (1 181 mnv) se nalazi u Istočnoj Srbiji iznad Zavojskog jezera i jedan je od vrhova planine Vidlič. Od Pirota  je udaljen oko 18 km, nakon 12 km od Pirota stiže do Planinarskog doma.

Uspon na Kozji kamen vrši se zapadno od puta Pirot – Visočka Ržana i ova maršruta spada u lake planinarske staze. Usput postoje putokazi, kao i mesta za odmor sa stolovima i klupama. Ukupna dužina staze je 3.6km i uspon nije veliki.

Vidikovac Molitva – Uvac

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kompas Kaže Srbija (@kompaskazesrbija) on

Foto: Maja Jović

Vidikovac Molitva je nesumnjivo jedan od lepših vidikovaca u Srbiji. Sam vrh Molitva je na visini od 1.247 metara nadmorske visine. Sa njega se pogled baca na Specijalni rezervat prirode Uvac , Uvačko jezero sa nadaleko poznatim meandrima.

Pešacka staza do uređenog vidikovca, sa drvenom platformom, vodi kroz krševite predele nestvarne lepote, a sve vreme puta izloženost vašeg pogleda će okupirati meandri reke Uvac.

Vidikovac Ploče – Đerdapska klisura

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mile Mitrović (@da_zovem_se_mile) on

Foto: Mile Mitrović

Vidikovac Ploče su uravnjen prostor iznad kanjona Mali Kazan, koji je smešten između Donjeg Milanovca i Kladova. Sa vidikovca na nadmorskoj visini 355 m pruža se jedinstven pogled na Dunav, Đerdapsku klisuru i kazanske virove iz ptičije perspektive.

Do Ploča vodi pešačka staza. Sav trud i umor će se i te kako isplatiti kada se popnete do vrha.

Vidikovac Stol planina

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bane (@_bane.mitrovic_) on

Foto: Bane Mitrović

Planina Stol je najviši (1.155 m) deo planinskog prostora Goli Krš koji se nalazi u Istočnoj Srbiji. Jedan je od najlepših vidikovaca u ovom delu Srbije. Nalazi se 10 km sveroistočno od Bora.

I do Stola i do Krša potrebno je odvojiti između 3 i 4 časa za uspon i povratak zajedno, zavisno od dužine ostanka gore. Teren je jako privlačan u proleće kada sve ozeleni, dok je s jeseni sve kitnjasto šareno.

Vidikovac Pančićev vrh

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kompas Kaže Srbija (@kompaskazesrbija) on

Foto: daca_blue

Najviša tačka Kopaonika je Pančićev vrh visok je 2.017 metara. Povezan je sa vrhom na Suvom Rudištu uz pomoć žičare: predivna vožnja je na raspolaganju tokom cele godine.

Vidikovac Kalemegdan – Beograd

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kompas Kaže Srbija (@kompaskazesrbija) on

Foto: Đorđe Simić

Beogradska tvrđava (Kalemegdan) nalazi se u Beogradu i podignuta je na bregu u priobalju uz ušće Save u Dunav. Nadmorska visina najvišeg braga iznosi 105m.

Laganom šetnjom od 10ak minuta od centra Beograda stižete do ove prave oaze mira u srcu grada.

Vidikovac Rtanj planina

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Igor Janković (@skined90) on

Foto: Igor Janković

Planina Rtanj se nalazi u istočnoj Srbiji, nadomak Boljevca. Pripada Karpatskim planinama, a najviši vrh Šiljak (1.565 m) predstavlja prirodan fenomen kraškog reljefa. Rtanj, mistična srpska planina je poznat svakom planinaru sa ovih prostora.

Od podnožja Rtnja, atara sela Mužinac i Šarbanovac, (oko 800 m), do Šiljka stiže se za oko 3 sata pešačenja, a sav trud i zamor biće nagrađeni veličanstvenim pogledom sa vrha planine na sve strane Srbije.

Na kojima od ovih vidikovaca ste vi bili, kakvi su vam utisci?


Pozivamo vas da koristite #kompaskazesrbija kada objavljujete slike iz Srbije na instagramu.


Sve fotografije su postavljene uz prethodni pristanak autora.

4 COMMENTS

  1. Kraljev sto na Divčibarama je prelep/tu sam i svoju suprugu upoznao/i stiže se vrlo lako kolima.Kao dete ravnice,nevičan pentranju po vrletima da bih stigao do nekog vidikovca,a i nemam puno vremena,voleo bih da mi neko otkrije i preporuči lepa mesta,i posebno vidikovce,u prelepoj Srbiji do kojih se stiže ili bar blizu sopstvenim kolima.Obišao sam dosad/kao muzičar/pola sveta,a ovaj period sa poremećenim putovanjima zbog virusa je idealan period da upoznam svoju sopstvenu zemlju.Hvala unapred,u svakom slučaju na trudu i razumevanju!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here