Konferencija „Bezbednost dece na internetu“

Na Međunarodni dan deteta, u sredu 20. novembra u Privrednoj komori Srbije, u Velikoj sali na Terazijama, održaće se konferencija o bezbednosti dece na internetu. Konferencija je zamišljena kao susret i izlaganja najeminentnijih stručnjaka koji mogu pružiti odgovore na pitanja koja se tiču bezbednosti dece i mladih na Internetu.

Učesnici konferencije su predstavnici ministarstva unutrašnjih poslova, ministartsva prosvete, ministartsva za telekomunikacije, UNICEFa, dečiji psiholog i pedagog, stručnjaci za informacionu bezbednosti. Tokom dva panela, u trajanju od po jedan sat i 15 minuta, učesnici će pokušati da daju odgovore na pitanja šta rade deca na Internetu i koje opasnosti vrebaju iz virtuelnog prostora. Organizator konferencije je Katarina Jonev, višegodišnji edukator na temu bezbednosti dece i mladih na internetu.

Cilj konferencije je promovisanje kulture ponašanja na društvenim mrežama i bezbednosti dece na Internetu. Zaštita dece i mladih na internetu jedno je od najvećih izazova bezbednosti, kako na globalnom nivou, tako i u Srbiji. Ideja za organizovanje konferencije ,,Bezbednost dece na internetu’’ je nastala kao objektivana potreba društva da zaštitimo decu na internetu i proširimo svest o značaju problema koji se tiče bezbednosti najmlađih u Republici Srbiji.

Nužno je raditi na razvijanju svesti društva u celini o negativnim posledicama zloupotrebe digitalnih medija i pružiti informacije o pozitivnim i negativnim aspektima korišćenja interneta, potencijalnim rizicima i načinima bezbednog korišćenja digitalnih medija– rekla je Katarina Jonev.

Koje su najčešće opasnosti koje vrebaju mlade na društvenim mrežama?

-Opasnosti na društvenim mrežama je mnogo, od komunikacije sa nepoznatim ljudima, različitih oblika internet vršnjačkog nasilja, maltretiranja porukama neprikladnog sadržaja, preko vređanja po verskoj, rasnoj, nacionalnoj, seksualnoj osnovi, do uznemiravanja, postavljanja lažnih informacija, grupa na društvenim mrežama u kojima je cilj ismejavanje.

Na velikom broju sajtova i društvenih mreža postavljaju se nasilni i neprikladni sadržaji.  Svakako, jedan od najtežih oblika ugrožavanja bezbednosti dece su kriminalne aktivnosti, poput krađe identiteta i informacija, zatim pedofilija, mogućnost kidnapovanja i ucena koje imaju posledice po fizičko i mentalno zdravlje. U porastu je i broj video igrica koje imaju krajnji cilj samopovređivanje dece i oduzimanje sopstvenog života.

Sve je više širenja mržnje, nasilnog sadržaja, ismejavanja, ostavljanja pretećih komentara, propagiranje iskrivljenih i nemoralnih vrednosti na društvenim mrežama, a sve to targetira decu i mlade. Sa novim rizicima u sajber svetu, deca često nisu u mogućnosti da se suoče sama. Naglasak mora biti na edukaciji, kako dece tako paralelno i roditelja i društva u celini.

Tokom konferencije će biti održana i promocija knjige ,,Bezbednost dece na internetu – vodič za roditelje’’. Sve dodatne informacije o konferenciji možete pronaći na sajtu www.katarinajonev.com . Prisustvu na konferenciji je besplatno ali je prijava obavezna na mejl: [email protected]

1 COMMENT

  1. Iskreno mislim da je neinformisanost roditelja mnogo veći problem, jer stariji su prvi koji ne poznaju baš sve strane Interneta pa ne mogu ni svoju decu o nekim stvarima da nauče. Kada imate dete morate ići u korak sa vremenom, da biste mogli da se blagovremeno informišete a i to što saznate da prenesete na dete.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here