Košarka: od školske igre do globalnog sporta

Svi znamo da je košarka timski sport koji se igra loptom, u kome se dve ekipe takmiče da postignu što više poena. Razvoj tehnika šutiranja, dodavanja i vođenja, kao i pozicije igrača dovele su do razvoja raznih varijacija košarke. Ali to ne menja činjenicu da je ona jedan od najgledanijih sportova na svetu.  Od njenog nastanka 1891. godine do danas mnogo toga se promenilo u igri.

Doktor Džejms Nejsmit tražeći igru kojom će održavati kondiciju učenika tokom zime stvorio je košarku. Naime, on je modifikovao dečiju igru „Patka na kamenu“, prilagodio je nekoliko sportova u jednu celinu i napisao jednostavna pravila.

Za razliku od današnje košarke, u toj prvobitnoj košarci koš nije propuštao loptu, već su igrači posle svakog postignutog poena morali da izbijaju loptu. A prva lopta koja se koristila u igri bila je fudbalska lopta, da bi tek pedesetih godina XX veka košarka dobila današnju, prepoznatljivu, narandžastu loptu.

Prva službena košarkaška utakmica održana je 20. januara 1892. godine, dok je početak ženske košarke sačekao 1984. godinu.

Košarka je zbog svoje popularnosti postala 1936. godine deo i Olimpijade. SAD je država sa najviše osvojenih zlatnih medalja na ovom takmičenju, zatim SSSR, a za njima idu Argentina i Jugoslavija. Ženska košarka je 1976. godine postala olimpijski sport.

Jugoslavija je 1980. godine osvojila zlato na Olimpijskim igrama, dok je 1968., 1976. i 1988. godine osvojila srebro.

Prvu košarkašku loptu u Srbiju doneo je 1923. godine Vilijam Viland, predstavnik organizacije „Vojska spasa“. a već sledeće godine su štampana i pravila igre.

Košarkaški turniri se održavaju širom sveta, a globalna popularnost ovog sporta se može uočiti i kroz raznovrsnost nacionalnosti igrača koji su igrali i igraju u NBA ligi. Od srpskih košarkaških legendi Peđe Stojakovića i Vlade Divca do drugih evropskih zvezda poput Pau Gasola i francuskog košarkaša Toni Parkera, najbolji timovi nemaju samo američke košarkaše.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here