Kraljevi frule u Kombank dvorani!

Dom omladine Beograda, uz pokroviteljstvo Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, predstavlja gala koncert narodnog stvaralaštva u Kombank dvorani! Pedeset godina rada Bore Dugića, magični kaval Teodosi Spasova i nova sazvučja panove frule Madalina Luke! U četvrtak 23. maja u 20:00č imaćete priliku da uživate u zvucima frule u Kombank dvorani!

Ulaznice se mogu kupiti preko mreže Ticket Vision i na blagajnama Doma omladine i Kombank dvorane po cenama od 1000 RSD, 1400 RSD i 1800 RSD.

“Kraljevi frule” je izuzetan projekat koji u formi super-grupe okuplja najbolje muzičare na ovom instrumentu sa Balkana. Ovi majstori će se predstaviti svojim solo programima, ali i zajedničkim nastupom, slaveći bogatstvo zajedničke tradicije i individualnu virtuoznost.

Bora Dugić proslavljeni je srpski muzičar i virtuoz na fruli, narodnom instrumentu koji se smatra jednim od standarda u sazvučju više balkanskih naroda.

Dugić ove godine slavi redak jubilej, koga svakako vredi obeležiti, između ostalog i ovim koncertom: 50 godina rada i 70 godina života.

Teodosi Spasov slavni je bugarski džez muzičar koji svira kaval, drvenu “pastirsku” frulu sa osam rupa, jedan od najstarijih instrumenata u Evropi, bogat tonovima i tehničkim mogućnostima. Razvio je svoj jedinstveni stil sviranja instrumenta sintetizujući tradicionalni folklor sa džezom i klasičnom muzikom. Već decenijama gostuje širom Evrope, Azije, Bliskog istoka, Australije, Kanade i Sjedinjenih Država: u aprilu 1995. godine magazin “Newsweek” prepoznao je Spasova kao jednog od najtalentovanijih istočnoevropskih muzičara u svom članku “Najbolji na Istoku”.

Madalin Luka rumunski je umetnik nove generacije, koji donosi svež pristup tradicionalnom instrumentu – panovoj fruli. Tokom karijere hrabro se bavio različitim žanrovima – rumunskom tradicionalnom muzikom, klasičnom muzikom, džezom, world muzikom, a učestvovao je na brojnim festivalima i koncertima u Evropi, nastupajući kako solo, tako i sa različitim bendovima i orkestrima. Madalin Luka se u javnosti profilisao kao tragač za novim načinima muzičkog izražavanja, eksperimentišući sa neotkrivenim mogućnostima panove frule, uvodeći je u nove muzičke teritorije, koje do sad nije pohodio nijedan drugi muzičar na ovom instrumentu.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here