Debata u organizaciji programa „Kreativno mentorstvo”

Subota 31. mart, 18h Artget galerija Kulturnog centra Beograd

“Srbija je zemlja kreativnih ljudi i to što smo kreativni je naša šansa. Tu kreativnost treba podsticati i podstrekivati. Kreativna industrija je najbrže rastući sektor u zemlji u kojoj najveći broj zaposlenih ima od 25 do 44 godine. Država je konačno prepoznala taj sektor. On ima ključnu ulogu u formiranji novih generacija, kao i razvoju turizma i rebrendiranju Srbije, ulogu u promociji naše zemlje kao kreatvine i inovativne destinacije.“ reči su predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić na otvaranju nedavno održane konferencije Kreativna Srbija.

Kreativno mentorstvo debata

Prvi u nizu planiranih debatno-edukativnih događaja u 2018. u organizaciji programa “Kreativno mentorstvo” biće organizovan u subotu 31. marta od 18h u prostoru Artget galerije, Kulturnog centra Beograd. Ovim programom otvaramo ciklus dešavanja na kojima ćemo se uz pomoć sagovornika iz pomenutog kreativnog i kulturnog sektora Srbije baviti problemima sa kojima se danas suočava ovaj sektor. Prva tema koju ćemo pokušati da započnemo uz pomoć naših sagovornika je transformacija načina i forme rada u kulturi.

Klizno radno vreme, rad noću, vikendom; rad od kuće, iz hotela, sa aerodroma, iz parka; globalni honorari, globalna konkurencija; rad bez ugovora, s kratkim ugovorima, honorarni rad, projektni rad, rad preko interneta; česta promena poslodavaca, nestanak sindikata i stalno traganje za poslom; kontinuirano obrazovanje, dokvalifikacija, prekvalifikacija.

Svi ovi fenomeni deo su novog globalnog post-fordističkog sistema proizvodnje. Iako se ova transformacija izvorno vezuje za bogate zemlje sveta i servisne industrije, ovakav sistem rada sada već obuhvata ceo svet i sve oblasti rada uključujući i sve one koji rade u kreativnom i kulturnom sektoru u Srbiji.

Kako razumeti ove promene? Da li ove promene donose nove slobode ili nove oblike (fl)eksploatacije kulturnjacima? Ko od ovih promena profitira, a ko gubi? Koje lične i kolektivne strategije su moguće, a koje prisutne u baratanju sa ovom situacijom?

O ovim pitanjima, razgovaraćemo sa Milenom Dragićević Šešić, šeficom Unesko katedre za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beogradu; Marijanom Cvetković osnivačicom Stanice – servisa za savremeni ples i Kondenz festivala; Markom Radenkovićem osnivačem kreativnog haba Nova Iskra i Olgom Svobodom direktorkom kompanije GI group HR solutions u Srbiji (tbc).

Razgovor vodi docent dr Goran Tomka, kulturolog.

Program organizujemo u partnerstvu sa Kulturnim centrom Beograda.

*Program “Kreativno mentorstvo” je prvi mentorski program u Srbiji koji se bavi ličnim i profesionalnim razvojem budućih lidera u oblasti kulture. Program promoviše mentorstvo kao način doživotnog učenja i razmene znanja i iskustva između ostvarenih profesionalaca, mentora, i budućih stručnjaka, mentija.

Važni linkovi:

Event: https://www.facebook.com/events/213742192711872/

http://www.kreativnomentorstvo.com/

https://www.facebook.com/creativementorship

https://twitter.com/create_mentors

https://www.instagram.com/kreativnomentorstvo/

https://www.youtube.com/user/kreativnomentorstvo/

https://www.flickr.com/photos/kreativnomentorstvo/

https://www.linkedin.com/company-beta/10065160

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here