KUD „Batajnica“ predstavio Srbiju na najvećem evropskom festivalu folklora u Dižonu

Kulturno – umetničko društvo „Batajnica“ je u periodu od 22. do 29. avgusta učestvovalo na folklornom festivalu „Fetes de la Vigne“ u Dižonu. Pored toga što predstavlja najveći folklorni skup u Evropi, poznat je i kao najveći festival vinograda u Francuskoj. Ovu jubilarnu 70. godinu održavanja festivala obeležilo je učešće preko 20 društava iz celog sveta.

KUD "Batajnica"

U takmičarskom delu festivala predstavile su se Bugarska, Slovačka, Estonija, Iran, Indonezija, Madagaskar, Brazil i mnoge druge zemlje, a Zlatna plaketa za najuspešniji i najverodostojniji prikaz tradicionalne kulture pripala je upravo predstavnicima Srbije. 

U sklopu turneje po Francuskoj, folkloraši iz Batajnice su učestvovali i na revijalnom festivalu folklora u Agenou koji ima tradiciju dugu 57 godina. Tom prilikom ih je posetio srpski konzul Božidar Jovanović, a potom i ugostio u Konzulatu Republike Srbije u Strazburu. 

KUD "Batajnica"

Ovo nije prvi put da KUD „Batajnica“ donosi ovakvo priznanje srpskoj tradiciji i kulturi, budući da su nas predstavljali na festivalima u Poljskoj, Italiji, Turskoj, Makedoniji, Nemačkoj, Grčkoj, a u junu ove godine i u Rusiji i Bugarskoj.

KUD "Batajnica"

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here