KUDA U aprilu?

Dugo planirani odmor, opuštajući vikend ili spontani izlet, razmišljate kuda biste otišli u aprilu?

Autori rubrike Kompas kaže Srbija vam predlažu destinacije prikladne za tekući mesec. Naše preporuke su da u aprilu posetite Beograd, jezero Perućac, Kovačica, Petrovac na Mlavi i Divljana.

BEOGRAD

“…vraćaju se s lastama sunčani i nasmijani dani…” što bi Zdravko Čolić otpevao. Dakle, predlog je april u Beogradu.

Beograd je primamljiv u svako doba godine, ali je priznaćete, april u Beogradu poseban doživljaj. Ovaj izlet Vas neće koštati puno novca i vremena provedenog u putu, a utisci će biti za pamćenje.

Naš predlog je da sunčan prolećni dan provedete u prirodi: izlet na Avali, posetita Adi Ciganliji, Zemunskom keju, zoo-vrtu, šetnja po Kalemegdanu i nezaobilaznoj Knez Mihailovoj ulici. Ukoliko vremenske prilike budu nepogodnije, ovaj velegrad nudi zanimljiva mesta poput muzeja i galerija. Veče možete započeti posetom teataru, što je naša preporuka, a završtiti sa posetom nekoj od skadarlijksih kafana i noćnih klubova Beograda.

JEZERO PERUĆAC

Na 15 kilometara od Bajine Bašte, smešteno je jedno od veštačkih jezera na reci Drini – Perućac. Pregrađeno betonskom branom zbog HE „Bajina Bašta“, deli Republiku Srpsku i Republiku Srbiju. Dugačko je 50 km, široko od 50 do 500 metara i duboko do 85 metara. Nalazi se na 290 metara nadmorske visine, što pogoduje razvoju turizma, naročito u letnjim mesecima, čemu doprinosi manifestacija Drinska regata. Ribolovci su česti posetioci jezera, zbog bogatog podvodnog sveta.

U podnožju Nacionalnog parka Tara, na obali jezera, smešteni su ugostiteljski kapaciteti koji se nude turistima.

Lokalitet „Mramorje“ smešten nedaleko od Perućca, predstavlja srednjevekovne nadgrobne spomenike, koji su proglašeni 1968. godine za spomenik kulture od izuzetnog značaja za Srbiju.

Reka Vrelo – “Bistra je kao oko, a duga kao godina” (365 metara). Uliva se u Drinu preko vodopada Perućac na visini od 10 metara. Predstavlja jedinstvenu prirodnu lepotu.

KOVAČICA

Kovačica je opština u Južnobanatskom okrugu. Sastavljena od osam naselja : Kovačica, Padina, Alibunar, Debeljača, Idvor, Samoš, Putnikovo i Crepaja. Na teritoriji opštine živi nešto vise od dvadeset sedam hiljada stanovnika. Etnički sastav stanovništva je heterogen a grana privrede zastupljena u ovoj oblasti je poljoprivreda.

Ono po čemu je nadaleko poznata je Galerija naivne umetnosti i kolonija slikara naivaca. Sklop motiva iz svakodnevnog života naslikanih u poetkom duhu glavna je tema izloženih radova. Slikari naivne umetnosti na uljanom platnu, nude posetiocima priče o ljudima i prirodi ovog kraja predstavljene veselim bojama.

Naš poznati naučnik Mihajlo Pupin, rođen je u Idvoru, na teritoriji opštine Kovačica. Bio je pronalazač, predavač na Univerzitetu Kolumbija, nosilac je odlikovanja Beli orao Prvog reda, počasni konzul Srbije u Americi, i dobitnik je Pulicerove nagrade za autobiografiju „Od pašnjaka do naučenjaka“. Osnovno obrazovanje Mihajlo je stekao u svom rodnom mestu, u srpskoj pravoslavnoj osnovnoj školi. Njegovim donacijama dom u Idvoru dobio je čitaonicu a omladina Idvora dobijala je stipendije za obrazovanje.

PETROVAC NA PLAVI

Opština Petrovac leži na srednjem toku reke Mlave, sa juga i istoka omeđena je Homoljskim planinama, sevrnu granicu čine stiške ravnice, a zapadnu Sopotska greda. Položaj ovog grada sa 50 hiljada stanovnika, pleni prirodnim lepotama. Kraj obiluje izvorima, rečicama i potocima. Pitomim padinama Homolja i plodnim dolinama Mlave.

Da ovaj kraj nije bogat samo prirodnim već i kulturnim nasleđem, govori podatak da obronke Homolja nazivaju „Sveta gora homoljska“. Naime, nekada se baš na ovim prostorima nalazio veliki broj manastira , o čemu svedoče arheološki izvori. Danas, svu pažnju privlače manastir svete Trojice i manastir Reškovica, koji je još u izgradnji.

Na desetak kilometra od Petrovca, nalazi se i banja Ždrelo. Voda ove banje preporučuje se kao dodatno sredstvo u lečenju hroničnih oboljenja i za svakodnevnu upotrebu.

Posetite Petrovac u aprilu, zbog jednog slatkog događaja – Sabora pčelarstva. Tradicionalno, svake godine u aprilu se održava Sabor pčelarstva, koji okuplja veliki broj ljubitelja meda. Na saboru se može pronaći oprema za pčelarsvo, med i proizvodi od meda. Mogu se čuti i stručna mišljenja i sve je propraćeno kulturnim programom. Ovaj događaj je posebno važan, jer se njime obeležava početak nove pčelarske sezone.

DIVLJANA

Divljana je naselje u Srbiji u opštini Bela Palanka u Pirotskom okrugu. Sâm naziv Divljana potiče od latinske reči „Divus“, što u prevodu na srpski jezik označava boga. Isto tako, po navodima profesora S. Petrovića, imamo toponime sa osnovom i korenom reči: div, divlji (divji). Svi znamo, da su divovi bili sastavni deo srpske religije pre hrišćanstva. Da sve bude još uverljivije, „sama srpska reč div je izvedenica od dievo, kojom su svi indoevropski narodi nazivali svoje bogove: indijski deva, staropersijski daeva, latinski divus i deus“. Međutim, očigledno je da današnji naziv Divljana vodi od latinske reči Diviana, što na srpskom znači Bogovina.

Manastir Svetog velikomučenika Dimitrija

Na osnovu različitih zapisa i izvora dolazi se do podatka da je prostor današnjeg sela Divljane oduvek bilo naseljeno i bilo jedno od svetih mesta antičkog doba lokalnog tribalskog stanovništva (tračani). Konkretno, na samo kilometar od trenutne lokacije manastira, Igrište, je bilo praistorijsko naselje iz bronzanog doba, a samo 600 metara od manastira grobne jame sa pepelom pokojnika i raznim keramičkim prilozima. U radijusu manje od kilometara oko manastira nalazila su se još nekoliko naseobina i to iz doba rimljana.

Zbog zuba vremena u samom selu Divljana nije sačuvano neko jasnije predanje o paganskom hramu pre njega i ostalim hramovima koji su bili u blizini. Jedino šta može da nam ukaže na njih su legende o vilama, sa bliskom vezom antičkih nimfi. Ovo svetilište ugašeno je 392. godine nove ere, neposredno pre osnivanja manastira Sv. Dimitrija, u čiji enterijer su prenete relikvije starog hrama: mermerna ikona nimfe, mermerna ikona tračkog konjanik

Manastir Svetog velikomučenika DimitrijaDivljani, teriotorijalno pripada niškoj eparhiji, a administrativno opštini Bela Paslanka. Nalazi se na pet kilometara južno od Bele Palanke (antička Remezijana), nedaleko od antičkog puta za Skoplje i Solun. Smešten je na 450 metara nadmorske visine u podnožju jugoistočnog dela Suve planine, podno Divne Gorice čije se šumovite padine spuštaju do manastirskih livada, sa kojih se pruža jedinstven pogled na Svrljiške planine i Šljivovički vrh

Odmaralište „GAJ“ u Divljani

Na obroncima Suve Planine, 6 km od magistralnog puta Niš-Sofija, na teritoriji opštine Bela Palanka, u Divljani – nalazi se odmaralište Crvenog Krsta „Gaj“. Za manje od sat vremena vožnje od Niša, na preko 460 metara nadmorske visine, odmaralište se nalazi u netaknutom planinskom ekosistemu. Četinarska šuma, koja okružuje objekat, uz sportske terene za rukomet, košarku, odbojku i mali fudbal, pruža mogućnost rekreativnog, ali i profesionalnog sportskog turizma. Svoj sadašnji izgled, odmaralište je poprimilo u zimu 2004/2005, kada je detaljno renovirano.

Odmaralište „Gaj“ pruža odlične uslove za boravak, odmor i rad:

– Učenika osnovnih i srednjih škola, studenata

– Polaznika seminara, kurseva i radionica

– Sportskih ekipa

– Pojedinačnih ili grupnih boravaka

– Omladinskih kampova

Svake nedelje dolazi nova grupa đaka praćena svojim učiteljima. Boravak u Divljani devojčice i dečaci pamtiće čitavog života, a svojim unucima prepričavati i priču o starom hrastu pod čijom krošnjom su se šest vekova igrala deca.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here