Kalemegdan, breg za razmišljanje

  Projekat “Kultura na dar 2” doneo nam je  26 novih autorskih filmova u kategorijama: mesta, ljudi i događajiČetvrti film koji  vam predstavljamo u kategoriji  „mesta“  je film o Kalemegdanu, bregu za razmišljanje. Kalemegdan je tvrđava koja je trajala kroz vekove, a kasnije će postati osnova grada Beograda.

  Kalemegdan je bio utvrđenje kroz vekove kojim su gospodarili Kelti, Rimljani, Avari, Sloveni, Turci, Austrijanci i na kraju Srbi. Zbog svog položaja iznad ušća Save u Dunav i pogleda koji se pruža na ravnice, Turci su ovo mesto nazivali Fićir-bajir, što znači „breg za razmišljanje“.

  Jedna od najvećih skulptura Ivana Meštrovića nalazi se na Kalemegdanu. To je spomenik zahvalnosti Francuskoj za pomoć Srbiji u prvom svetskom ratu, predstavlja ženu koja drži mač. Još jedna skulptura Ivana Meštrovića jeste Pobednik koji simbolizuje borbu protiv osvajača. Jedina očuvana građevina u Donjem gradu je Kula Nebojiša.

  Među mnogobrojnim spomenicima nalaze se i oni iz rimskog perioda, koji podsećaju na davnu istoriju.

  Kalemegdanska tvrđava je već krajem 19. veka pretvorena u park. Sada, u njemu možete videti penzionere koje igraju šah i mnoštvo šetača. Za slikare i njihovu publiku uvek je otvoren paviljon „Cvijeta Zuzorić“.

  Pogledajte film Kalemegdan, breg za razmišljanje, autora Ivana Despotović i Radmila Stanić

  POSTAVI ODGOVOR

  Please enter your comment!
  Please enter your name here