Kultura na dar – Rodno mesto Branka Miljkovića, Niš

Projekat “Kultura na dar 2” doneo nam je  26 novih autorskih filmova u kategorijama: mesta, ljudi i događaji. Drugi film koji vam predstavljamo u kategoriji „ljudi“ je film o princu poezije Branku Miljkoviću.

Osnovna škola „Branko Miljković“ je jedina škola u Srbiji koja nosi ime princa poezije.

Branko Miljković je rođen u Nišu,29. januara 1934. godine. Brankov otac Gligorije Gliša je rodom iz Gadžinog Hana, a majka Marija iz Drniša u Hrvatskoj. Imao je i brata Dragišu.

Za vreme Drugog svetskog rata Miljković je vreme provodio u porodičnoj kući u ulici Ljube Didića 9 koja je sada u privatnom vlasništvu.

Branko Miljković je išao u osnovnu školu „Sveti Sava“, sada „Učitelj Tasina“, dok je Nemci nisu zauzeli na početku rata. Školovanje nastavlja u Brzom Brodu, a onda se porodica seli za Gadžin Han, rodno mesto Brankovog oca. Tamo ostaju do oslobođenja Niša.

Po završetku male mature Branko upisuje železničku školu. Nikome to nije smetalo na siromašnoj teritoriji. Naprotiv, prihvatalo se kao najbolji put do sigurne državne službe. Brankov odeljenski starešina negoduje i bukvalno naređuje roditeljima da isprave grešku i Branka upišu u Prvu nišku gimnaziju „Stevan Sremac“, što su, na svu sreću, i učinili. U toj školi počinje sa radom književno društvo „Njegoš“. Svoje prve pesme Branko potpisuje sa Branko Kalavarda, što je bio porodični nadimak po očevoj liniji.

Pored knjiga Brankova najveća ljubav bila je pozorište. Kao siromašan učenik dobija besplatne karte.

Nažalost, 12. februara 1961. godine pronađen je na dalekoj periferiji Zagreba obešen kaišem o tanku vrbu na, na kolenima. I dan danas postoji mogućnost da Branko Miljković nije izvršio samoubistvo.

U Narodnom muzeju u Nišu čuva se celokupna zaostavština pesnika koju su muzeju poklonili Brankovi roditelji i brat Dragiša.

U Gadžinom Hanu je 1993. godine osnovana manifestacija „Miljkovićeve poetske pesme“ u čast princa poezije.

Pesnik Branko Miljković živeo je 27 godina: mnogo je hteo i mnogo započeo. Pokošen na samom pragu zrelosti, priključio se velikoj porodici prerano izgubljenih naših pesnika

Pogledajte kratak film o našem princu poezije autora Jelene Golubović i Ane Mladenović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here