Kultura na dar – Trajanov most

Projekat “Kultura na dar 2” doneo nam je 26 novih autorskih filmova u kategorijama: mesta, ljudi i događaji. Trinaesti film koji vam predstavljamo u kategoriji „mesta“ je film o Trajanovom mostu kod Kladova.

Kladovo je gradsko naselje u Srbiji u opštini Kladovo u Borskom okrugu. Locirano je na desnoj obali Dunava preko puta rumunske Skele Kladovei. Na tlu današnjeg naselja postoje relikti praistorijskog staništa – ostava kremenih noževa povezana sa prodorom kulture iz južnoruskih stepa tokom trećeg milenijuma p. n. e. i ostava bronzanih noževa iz starijeg gvozdenog doba.   Njegovi žitelji konzumenti su srpskog, vlaškog, romskog, crnogorskog ali i prehrišćanskog kulturnog nasleđa. U Kladovu već stoleće i po žive Pemci, potomci slovačkih i čeških doseljenika i nekolicina porodica nemačkog i mađarskog porekla, ovde ostalih još iz vremena izgradnje Sipskog kanala.

Ime naselja moglo bi proisticati od staroslovenskih termina klasti, kladati – stavljati, polagati, metati, što vodi do termina klas izrađati, ruskih kladovaja- smočnica, ostava, spremište, klad- prtljag, teret, ili na srpskom jeziku sklad, skladište.

Film o Trajanovom mostu je nastao kao ideja jedne profesorke istorije i njenih učenika koji vole istoriju i svoj grad. S obzirom da je Kladovo mali gradić ali se nalazi tamo gde je Dunav najlepši odlučili su ga predste u najboljem svetlu. Od mnogobrojnih kulturno istorijskih znamenitosti koji se nalaze na prostoru Kladova izabrali su ostatke Trajanovog mosta. Mesto koje priča priču staru skoro 2000 godina ali još uvek nedovoljno poznatu za sve. Most je bio sagrađen između 103. i 105. godine u vreme Drugog dačkog rata koji je rimski car Trajan vodio protiv Decebala. Prvi stalni most preko Dunava, remek delo čuvenog sirijskog arhitekte Apolodora iz Damaska. Tokom svoje istorije nekoliko puta je istraživan ali radovi nikada nisu bili sprovedeni do kraja, pa možemo slobodno reći da se i danas nalazi u ne tako reprezentativnom stanju.

 Pogledajte kratak film autora: Ivane Nikolić Radulović, Monike Budujkić, Tijane Marjanović, Denisa Dabesković i Ivana Bibesković.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here