Lazareva pećina – turistički biser

U Istočnoj Srbiji, na samo tri kilometra od borskog sela Zlot i 21 kilometar od Bora, nalazi se Lazareva pećina.

Pećina se ubraja u najbogatija i najznačajnija arheološka nalazišta, a prema speleološkim istraživanjima ona je najduža u Srbiji. Za ovaj turistički biser u poslednje vreme raste interesovanje posetilaca iz zemlje i inostranstva.

Kako je dobila ime?

Po legendi koja živi u Zlotu pećina je dobila ime po knezu Lazaru. Posle Kosovskog boja, ostaci srpske vojske, bežeći pred Turcima, sklonili su se u pećinu, gde su živeli neko vreme i hranili se domaćim životinjama o čemu svedoče kosti ovih životinja pronađane u pećini.

Druga legenda govori da je pećina dobila ime po hajduku Lazaru, koji je napadajući turske zulumćare stekao nepojmljivo bogatstvo, koje je sakrio u pećini za koje se  veruje da i danas počiva negde duboko u njenoj unutrašnjosti.

Najduža pećina

Pećinu je izgradila podzemna reka koja i danas prolazi kroz nju. Ukupna dužina pećinskih kanala je 9.505 m, dok je za turističku posetu uređeno 800 m staze.

Na samom ulasku u pećinu, kao prvi dodir sa podzemnom tišinom i bogatstvom pećinskog nakita posebno je zanimljiva Ulazna dvorana koju krase tzv. pećinske sveće sačinjene od snežnobelog kristalizovanog kalcita. U prostorijama pećine smeštena je fontana želja, u koju se bacaju novčići, te želje prema pričama ubrzo bivaju ispunjene.

Stalaktiti i stalagmiti, pećinski stubovi, draperije, bigrene i kalcitne kadice svih oblika i veličina koje su svuda unaokolo, čine prostor lepim i romantičnim. Najlepši i najveći primerci pećinskog nakita su: “Stogovi”, “Fontana”, “Plast”, “Bizon”, “Carska loža”, “Dirigent”, “Orkestar”, “Slapovi”, “Kula kneza Lazara” i dr.

Šta videti Lazareva pećina

Ipak, glavne atrakcije koje sve posetioce ostavljaju bez daha jesu Koncertna dvorana i Dvorana slepih miševa.

U Lazarevoj pećini stalni gosti su slepi miševi i to 24 vrste od 27 koliko ih ima u Evropi. Mnogi su duboko u hodnicima da bi izbegli susret sa posetiocima.

Na izlazu posetioci mogu da vide i dodirnu okamenjene kosti praistorijskih lavova i medveda koji su naseljavali ove prostore.

Interesantno je da su Neke od scene iz filma „Čarlston za Ognjenku“  snimane upravo u Lazarevoj pećini.

Pored same pećine postoji pešačka staza koja vodi do Lazarevog kanjona. Ceo Lazarev kanjon nalazi se pod zaštitom države a zbog svoje jedinstvene lepote, kao i bogate flore i faune, predstavlja izazov svim ljubiteljima divlji i netaknute prirode.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here