LETEĆI PONEDELJAK (7): Šta da radite kada Vam “pobegne” avion?

PORTALMLADI i Play Travel ne prestaju da vas hrane zanimljivim tekstovima, ali evo sada i jednog sa konkretnim savetima za situaciju koja predstavlja jednu od najvećih noćnih mora za sve nas.

Kada planirate putovanje, letovi koji imaju presedanja su jeftiniji. Međutim, tu rizikujete svoju udobnost, ali se pojavljuje i mogućnost da ćete propustiti konekciju. Važno je da znate svoja prava u tom slučaju.

Trčanje za avionom

Ako vam je izdata jedna avio karta, a imate transferni let, avio kompanija snosi odgovornost za gubitak konekcije u slučaju kašnjenja prvog leta. Međutim, ovo je bolji slučaj.

Kada prvi let kasni, postoji mogućnost da posada drugog leta u dogovoru sa avio kompanijom, sačeka putnika koji kasni. Ukoliko procene da je kašnjenje veliko i da može narušti dalji red letova, onda drugi poleće na vreme, a putnik ima mogućnost preusmeravanja letova (tz. rerutiranje) u dogovoru sa predstavnikom avio kompanije. U tom slučaju putnik neće imati dodatne troškove, a kompanija je dužna da mu obezbedi hranu i piće ili hotel (minimium 3 zvezdice) ako je novi let sledećeg dana.

Šta je “Minimum connecting time”?

Na osnovu minimalnog vremena potrebnog za konekciju, sistem za rezervaciju karata prikazuje samo one letove koji putniku omogućavaju da ispoštuje sve aerodromske pocedure. Svaki aerodrom određuje svoje sopstveno minimalno vreme na osnovu veličine i same organizacije, a kompanije su dužne da to vreme poštuju.

Transferni putnici, iako se nalaze u tranzitnoj zoni, moraju da prođu određene aerodromske procedure. Pasošku kontrolu prolaze oni koji imaju transfer sa međunarodnog na domaći let. Osim toga, obično mora da se prođe i kontradiverziona kontrola (KD kontrola) – ili prilikom ulaska u gejt ili prilikom prolaska iz jedne u drugu aerodromsku zonu. Registracija je takođe potrebna, ukoliko niste registrovani za celo putovanje još na prvom aerodromu. Ovo važi i za prtljag, osim ako se radi o transferu sa međunarodnog na domaći let.

Tu negde, otprilike nastaje nova noćna mora putnika – gubljenje kofera!

Ukoliko izgubite kupon za ukrcavanje na sledeći let, bez čekanja se javite na prvi transferni šalter.

I imajte na umu da ukoliko zakasnite na let zbog gužve na kontrolnim punktovima (a u slučaju da je prvi let bio na vreme), nijedan vas zakon ne može zaštiti, tj. nisu ni aerodrom ni avio kompanija odgovorni.

Marija Milenković

PODELI
Portal Mladi
Portal Mladi je servis koji je nastao kao potreba da se na jednom mestu svakodnevno objavljuju informacije i konkursi sa idejom da se mladi informišu, edukuju i motivišu.

1 KOMENTAR

  1. Kod presedanja, najveci rizik je gubljenje kofera. Uvek ga potpuno oznacite (adresa telefon,email), uzmite sliku sa mobilnim pre nego sto ga zatvorite i kupite putno osiguranje. Na crnoj listi su mi Air France (koju od milja zovem Air Chance) i LAN (Latinoamericka avio firma).Platite vise za direktne letove jer se isplate, samo ako nemate izbora(gde nema direktnih letova), presedajte. Informisite se i o reputacijama avio-kompanija, vazno je da se ne ruse cesto i da su odgovorne; takve informacije mozete naci na TripAdvisor-u a i o mestima gde putujete od ljudi koji su bili, to morate da citate. Sto se tice ne stizanja na sledeci let, ako je do aviona koji kasni, stjuarti/dese obicno pre sletanja obaveste putnike i daju im prioritet izlaska+ prevoz do terminala da sto brze stignu ili ih prebace na sledeci let.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here