LETENJE PODMLAĐUJE: Što ste više na nebu to ste mlađi!

PORTALMLADI je tu za vas, da vam pronađemo zanimljive prakse, poslove i stipendije, ali ne zaostajemo ni sa zanimljivim tekstovima, kolumnama i predlozima gde biste mogli da otputujete i šta vas na tim raznoraznim putovanjima očekuje.

Kao i svakog „letećeg ponedeljka„, vi, mi i Play Travel zajedno saznajemo nove stvari o svetu putovanja, pa smo ovog prvog prolećnog ponedeljka odlučili da sa vama podelimo nekoliko zanimljivih činjenica o samom avionskom letu i šta vas sve to čeka gore, u nebeskom svetu.

Wifi u avionu

Jedno istraživanje je pokazalo da mobilni telefoni uopšte nisu opasni koliko se mislilo. Stručnjaci i dalje nisu sasvim sigurni, ali u poslednje vreme avio kompanije menjaju pravila korišćenja telefona. Do 2004. upotreba ovog uređaja bila je svuda zabranjena, a danas kompanije imaju čak i “avionski” Wi-Fi.

Avio kompanije koje omogućavaju telefoniranje u toku leta su Air Asia, British Midland, British Airways, Egypt Air, Emirates, Lybian Airlines, Qatar Airways, Malaysia Airlines, Virgin Atlantic, itd. Pošto emituju talase koji mogu zbuniti elektroniku aviona, preporučuje se upotreba opcije “airplane mode”, ali ako je baš hitno i na kratko, putnici ne bi trebalo da se brinu.

U duhu prethodno rečenog, da spomenemo i munje. Ova pojava nije oborila avion još od 1967. godine. Uz to, svi avioni (da bi uopšte dobili dozvolu za letenje) moraju proći ozbiljna testiranja, još ako dodamo da je spoljašnjost letelice od aluminijuma, koji je odličan provodnik pa struja teče po površini, možemo zaključiti da bi trebalo manje da se plašimo munje nego telefona.

Ako ste baš paranoični, morate znati i koje je sedište najbezbednije. Naučnici Univerziteta u Grinviču su presudili, najbezbednije mesto je ono najbliže izlazu. Ako ćemo iskreno, to i nije bila neka misterija. Ali, oni su pregledali slučajeve 2000 preživelih u 105 avionskih nesreća i statistika je pokazala da je najbolje sedeti najdalje 5 redova od izlaza.

Paradoks

A sad, lepe vesti! 😀 Ako ste tražili način da se podmladite, a sve druge metode su skupe, kupite avionsku kartu i letite, letite, letite! Otkriće ovog fenomena pripisuje se Ajnštajnu i jednoj posledici njegove teorije relativiteta, tzv. Paradoksa blizanaca. Uprošćeno, ako jednog blizanca pošaljete u svemir, a dok je drugi blizanac na Zemlji, ovaj prvi će biti dosta mlađi kada se bude vratio. Ovo se odnosi na sve vrste putovanja, bez obzira na brzinu. Efekat je minimalan ali ništa nas ne sprečava da se trudimo!

Najkraći let na svetu

Kada je vetar povoljan, postoji let koji traje 47 sekundi. To je najkraći let na svetu. Zbog nesigurnosti u vetar, zvanično vreme koje se propisuje za ovaj poduhvat je 2 minuta. Rutu dugačku oko 1,6km obavlja avio kompanija Longair između dva škotska ostrva, Papa Vestrej i Vestrej. Karte se kupuje od pilota čim uzleti, a piće ne služe, jer dok vas usluže, već ste stigli! Dakle, ako se ikada nađete put Škotske i ovih ostrva, budite jedan od 8 putnika na najkraćem letu na svetu!

Pogledajte OVDE kako izgleda najkraći let na svetu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here