Letnja škola mašinskog učenja – studenti uče mašine da razmišljaju

Od 14. do 23. jula održana je Letnja škola mašinskog učenja, u organizaciji Razvojnog centra kompanije Microsoft u Srbiji i Istraživačke stanice Petnica, koja je privukla trostruko veće interesovanje talentovanih studenata nego prošle godine.

Petnica 2Među zanimljivim projektima na kojima su radili učesnici iz šireg regiona našla se i klasifikacija opšteg utiska o nekom filmu na osnovu „pročitanih“ recenzija gledalaca, prepoznavanje ključnih karakteristika lica sa fotografija, stvaranje veštačkih fotografija, detekcija pisma na osnovu slike nekog teksta, automatsko prepoznavanje jezika na osnovu kratkog primera teksta, prepoznavanje pokreta ruku zabeleženih Kinect-om, i mnogi drugi interesantni zadaci.

Kao jedna od najinovativnijih grana računarskih nauka, mašinsko učenje predstavlja skup tehnika programiranja koje računarima omogućava da izvlače pravilnosti iz postojećih podataka, na osnovu čega samostalno prave složene programe pomoću kojih zatim mogu sami da „zaključuju“ i vrše predviđanja nad potpuno novim podacima. Kada dodajemo svoje fotografije na društvenim mrežama, osobe na njima bivaju automatski prepoznate zahvaljujući mašinskom učenju.

Petnica 3Napredak mašinskog učenja doprineo je tome da su u izvršavanju određenih zadataka mašine postale i brže i tačnije od prosečnog čoveka.

Letnja škola organizovana je drugu godinu za redom i nastoji da kroz svoje aktivnosti ukaže i pokaže od kolikog je značaja da se mladi ljudi u Srbiji i našem okruženju na vreme zainteresuju i posvete mašinskom učenju.

‘’Zaposleni u Razvojnom centru Microsoft-a i Istraživačka stanica Petnica organizovali su letnju školu mašinskog učenja za talentovane studente osnovnih, master i doktorskih studija. Cilj je dvojak – podići nivo znanja iz ove oblasti na viši nivo, i omogućiti zainteresovanim mladim ljudima da se upoznaju, povežu i razmenjuju ideje. Utisci polaznika su izuzetno pozitivni, a utrostručeno interesovanje u odnosu na prethodnu godinu nagoveštava da bi ovakva okupljanja mogla da postanu tradicija’’, poručuje Đorđe Nijemčević, jedan od predavača u letnjoj školi i inženjer u Razvojnom centru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here