LETO PRED ODLAZAK U NEPOZNATI GRAD – Saveti za brucoše

Iskoristite leto pred odlazak u nepoznati grad za pripreme za samostalni studentski život, ali i za punjenjenje baterija kako biste u oktobru startovali punom parom!

Ovo leto pamtiće brucoši kao najduži raspust, ali i važnu životnu prekretnicu, i to naročito oni koji će se otisnuti od roditeljskih domova u samostalnu avanturu zvanu – studentski život.

PRED ODLAZAK

Odmorite se. Zabavite se. Putujte, bilo na more, planinu ili selo. Đuskajte na žurkama. Igrajte društvene igre u kućnoj atmosferi. Uživajte u prirodi sa prijateljima. Brčkajte se na obližnjem jezeru ili reci. Ohladite glavu od definicija i lekcija, od pitanja i zadataka sa prijemnog ispita.

Saznaj više:Šta obići u Srbiji.

Vreme sa roditeljima iskoristite da naučite veštine poput peglanja ili korišćenja veš mašine. Naučite da spremite neko jelo, jer nije kuvanjebauk kao što se čini. Pravljenje palačinki za ekipu sa fakulteta odličan je način da „probijete led” i steknete nove prijatelje.

Posetite grad u kojem ćete studirati. Stavite ranac na leđa, spakujte samo neophodno, pa pravac autobuska ili železnička stanica. Ukoliko nemate kod koga da prenoćite, iznajmite sobu u hostelu ili u nekom od studentskih domova koji se preko leta pretvara u hostel. Kada malo bolje razmislite, mora da znate nekoga ko zna nekoga ko stanuje u gradu koji će uskoro postati vaše mesto boravka i kod koga možete prenoćiti. Nemojte ići sami, bolje je u društvu, a najbolje u društvu budućeg cimera ili buduće cimerke.

Traženje smeštaja važna je stavka u pripremi za studentski život. Neko će se smestiti u studentski dom, a neko u iznajmljeni stan ili sobu.

Svaki brucoš na budžetu može da konkuriše za mesto u studentskom domu. Ovaj konkurs raspisuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Za narednu školsku godinu (2015/2016) brucoši se mogu prijaviti do 15. septembra. Uslove konkursa možete pogledati OVDE.

Kako predavanja počinju u oktobru, stanovi se uglavnom traže u septembru. Za traženje stana u velikom gradu morate odvojiti najmanje nekoliko dana i naoružati se strpljenjem. Napravite plan kada ćete koji stan pogledati. Nemojte ići sami u obilazak. Očekujte da nekada slika stana na oglasu i u realnosti nije ni približno ista. Počnite da se informišete od poznanika koji žive u tom gradu da li znaju nekoga ko izdaje stan. Proverite oglase za izdavanje stanova na oglasnoj tabli vašeg fakulteta, prelistajte Halo oglase i pretražite sajtove za izdavanje nekretnina.

Mesečna kirija stanova varira u zavisnoti od lokacije i kvadrature stana. U glavnom gradu mesečno iznajmljivanje sobe je oko 100 evra, dok je u drugim gradovima kirija nešto niža. Iznajmljivanje garsonjere košta mesečno od 120 do 200 evra, a dvosobnih stanova od 250 evra.

Napravite spisak šta sve morate da ponesete u novi stan. Mi ćemo vam pomoći da ga započnete, a vi dopišite ostalo: pegla, posteljina, jastuk, jorgan, peškiri, laptop, knjige, šolja za kafu, pribor za jelo…

Pored odmora nemojte dopustiti da načisto ispadnete iz forme. Zato, pročitajte koju knjigu, informišite se o literaturi koja će vam trebati  za fakultet, rešite ponekad ukrštene reči.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here