Makbet – Pohlepa i apsurd

Prošlog meseca je premijerno prikazana Joneskova drama Makbet u režiji Anđelke Nikolić. Predstava koja datira iz sredine prošlog veka obuhvata svaki aspekt ljudske mizerije, čežnje za moći i ne zastareva. Satiričana drama bazirana na osnovu Šekspirovog Makbeta  koji se odlikuje tragičnom farsom i ciničnim humorom prožetim kroz priču. Pohlepa i nesvesno samouništenje su uvek aktuelne teme što potvrđuje činjenica da je od premijere na svakom prikazivanju, Atelje 212 puno.

Makbet
Uroš Jakovljević kao Makbet

Makbet je priča o borbi za vlast između dvojice generala Makbeta i Banka, dvojici prijatelja, koji  zbog ambicije zaboravljaju na osnovne ljudske vrednosti, jer im  se  obećava nešto što ih dovodi do svađe u kojoj obojica stradaju. Manipulacija i beskrupoloznost.

Ono što je za Joneska karakteristično jeste da se on suptilno igra sa likovima. Njegova mreža zapleta i raspleta je jedna vrlo tanka nit koja se tek vidi kad se pokida. Likovi su potpuno isti, identite nemaju, naravno, bezlični su, što i jeste prednost, mogu se staviti u svaki oblik ljudske egzistencije. Rediteljkin izbor glumaca apsolutno se slaže sa Eženovim stavovima i preokupacijom prilikom stvaranja likova.

Pročitajte: Nikolaj Koljada na Festivalu savremene ruske drame

Glumici koji tumače i Makbeta i Banka su slične konstitucije, gestikulacije pa čak i glasa, što upravo dovodi do efekta zavaravanja koji je ko. Postavka glumaca je neočekivana od samog upravnika do mladih, ali itekako kvalitetenih glumaca. Branimir Brstina glumi kralja Dankana, Anica Dobra lejdi Dankan, dok mladi glumac Uroš Jakovljević ima tu privilegiju da glumi Makbeta, Banka tumači Dejan Dedić i Tamara Dragičević kao pratilja lejdi Dankan U ostalim i sa po više uloga su  Vladislav Mihailović, Ivan Mihailović, Dragana Đukić, Stefan Radonjić i koreograf, Dušan Murić.

12394851_798406870285876_1115085326_o
Branimir Brstina u ulozi kralja Dankana

Ovo je priča o kukavičkluku, lakom dolasku do cilja, i vrtoglavnom obrtu. Jedna od najznačajinih osobina kod rumunskog pisca je ta  da se on sa takvom lakoćom igra sa likovima i uprkos tome što je akcenat na apsurdu, sve je u vezi promenjivosti i neskladu likova. Replika ,,Njegovo odsustvo biće njegovo prisustvo“ je sve što odlikuje ovaj nebulozni, ali ipak i večni komad jednog od najvećih pisaca apsurda.

12380557_798406866952543_1836019616_n

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here