Malo drugačije novogodišnje odluke

Novogodišnje odluke za srećniju 2016. godinu!

Najbolji način da se svaki dan započne: pri buđenju mislite na to ne biste li tog dana barem jednog čoveka mogli obradovati!

Friedrich Nietzsche, 1844. – 1900., nemački filozof i pesnik

novogodišnje odluke

U susret Novoj godini gotovo svako od nas postavlja ciljeve i kuje planove kako da ih ostvari. Novogodišnje odluke uglavnom su vezane za akademski ili lični razvoj – položiti ispite, steći iskustvo u radnom okruženju, istražiti daleke kutke sveta, ovladati nekom novom veštinom, zaljubiti se… Međutim, da li iko od nas razmišlja o tome šta u godini koja dolazi može učiniti za druge?  

Evo nekoliko predloga:

– Učlani se u volontersku organizaciju ili samostalno organizuj neku volontersku akciju. Kao što je istaknuti nemački književnik Gete verovao: Ko ne čini ništa za druge, ne čini ništa ni za sebe.

– Koliko ti se puta desilo da bezbroj stavki u planeru ne ostavi mesta za viđanje sa tebi dragim ljudima? Koliko god obaveza imao, nemoj zaboraviti na prijatelje i svoje najbliže. Uvek nađi vremena da popričaš, pošalješ poruku ili se vidiš sa drugovima.

– Umesto elektronskim putem, napiši pismo ili napravi paketić za prijatelje i pošalji ih poštom. Rukom ispisano parče papira pronađeno u poštanskom sandučetu jedna je od onih davno zaboravljenih stvari koja će svakom izmamiti osmeh na lice i ulepšati dan.

– Koliko puta ste ulicom prošli pored starih i nemoćnih ljudi koji prose? U ovim hladnim zimskim danima sledeći put im priđite, pružite im ruku, nešto toplo da popiju ili pojedu, razmenite sa njima par reči. Vaše malo njima će značiti mnogo.

novogodišnje odluke

– Osmehnite se i recite “Dobar dan” vozaču u autobusu.

Pomozite baki iz komšiluka da nakon kupovine ponese kese do kuće.

– Ulični svirači, nekako uvek prolazimo pored njih često ni ne podižući glavu. Sledeći put,     zastanite i poslušajte melodije koje stvaraju. Pohvalite ih, klimnite glavom, zapevajte sa njima. Izmamili ste osmeh? Osećaj se rečima teško da opisati, zar ne?

– Sviđa ti se šešir, frizura ili komad garderobe momka ili devojke koji sa tobom čekaju u redu u prodavnici, ili ti idu u susret na ulici? Uputi kompliment, lepu reč, pohvali izbor odevnog predmeta. Ne košta ništa, a nekome ćeš učiniti vedrim ove tmurne zimske dane. 

novogodišnje odluke

Koji su to malo drugačije novogodišnje odluke koje ste vi ove zime doneli?

Podelite ih sa nama.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here