Manjine su BOGATSTVO SRBIJE

Svi volimo da odemo u inostranstvo. Retko ko od nas pomisli da ima naših sugrađana koji ceo život žive u inostranstvu. Tim komšijama se moramo ponositi.

Preševska dolina/ Lugina e Preshevës

 

Većina naših građanana putu za Grčku prolazi kroz Preševsku dolinu. Obično sve ostane na pogledima upućenim ka interesantnim pejzažima ili velikom broju džamija. Kada bi bilo fri šopa možda bi i svratili, ovako, obično produže ka istoimenom graničnom prelazu.

Preševska dolina je naziv za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa. Nalazi se na krajnjem jugu zemlje. U prve dve opštine većinu čine Albanci, dok su u Medveđi najbrojniji Srbi. Procena je da ovde živi oko šezdeset hiljada Albanaca.

Kraj se odlikuje planinskim reljefom, gustim šumama i prelepim Oraovičkim jezerom. Postoji i tvrđava iznad Preševa i druge kulturno istorijske znamenitosti koje krase ovaj kraj. Velika je šteta što se ovaj region pun potencijala ne iskoristi bolje i ne pretvori u turističku atrakciju. Malo ko zna da ljudi ovog podneblja neguju tradiciju, bave se zemljoradnjom, a dosta njih radi u inostranstvu.

Zanimljivo je da najpoznatiji Albanci u Srbiji ne dolaze iz Preševske doline. To su pevačica Zana Nimani i glumci Bekim Fehmiu i Faruk Begoli.

 

Novi Pazar i Raška oblast (Sandžak)

 

Za ovaj kraj nas vezuju i te kako poznate stvari. Počev od nezaobilaznih farmerki do ćevapa u kojim uživamo. Ovo je definitivno grad u kome raja voli popit’ , pojest’, i živi za svoje ljubimce. To su fudbaleri Novog Pazara koji su standardni članovi Superlige.

Na ovom prostoru živi oko 150 000 Bošnjaka od kojih su se neki posebno istakli u svojim profesijama. Najpoznatija je “pazarska Penelope Cruz”- Emina Jahović.

Pomenuću i odlične sportiste kao što su Adem Ljajić, Miralem Sulejmani, Amela Terzić, Muamer Hukić, Asmir Kolašinac i ostali.

Kraj obiluje pašnjacima, dolinama i prelepom prirodom. Od brojinih manasira najpoznatiji su: Sopoćani, Đurđevi stupovi, Crna reka. Najpoznatija džamija je Altum-Alemova u Novom Pazaru.

Za potpuni utisak orijentalne kulture zaduženi su hamami (turska kupatila). Postoji islamska škola (medresa), a Pazarci imaju dva univerziteta. Najznačajniji lokalitet je Stari Ras, koji je pod zaštitom UNESCA.

U ovom predelu punom različitosti i različitih kulturnih bogatstava se nalazi i najhladnija opština u Srbiji. U Sjenici je 1954. godine izmereno rekordnih minus trideset šest stepeni Celzijusa.

Kada odete zimi ili leti na Zlatibor, ništa Vas ne košta da odete malo južnije i upoznate jedan potpuno novi i nezaboravni svet.

 

Subotica/Szabadka

Vojvodina je pokrajina sa 24 nacionalne manjine. Godinama važi za dodirnu tačku Istoka i Zapada, Severa i Juga. Sve to čini srce jednog grada, on se zove Subotica. Grad ima oko 140 000 stanovnika i relativnu većinu čine Mađari. U znatnoj meri su zastupljeni Srbi, Hrvati i Bunjevci. Subotica ima toliku istoriju da joj i mnogo poznatiji gradovi zavide.

Veliki problem predstavlja činjenica da ne znate od čega prvo da krenete. Da li od Gradske kuće visoke 76m koja podseča na katedralu, Narodnog pozorišta koji odaje utisak stecišta helenske drame ili od Sinagoge, Pravoslavne, Katoličke ili Protestantske crkve? Ovaj grad ima toliko toga da ponudi.

Kada se umorite od obilaska možete da posetite neko od dva prirodna jezera u Srbiji. Palićko jezero je prava oaza za sve putnike koji su odlučili da istraže ovaj deo Panonske ravnice. Naravno, duh ovog kraja šire njegovi stanovnici.

U Vojvodini živi oko dvesta pedeset hiljada Mađara. Svima su poznati sportisit Arpad Šterbik i Monika Seleš. Kao umetnici priznati su glumica Eva Ras i violinista Feliks Lajko.

 

 

Jednoličnost predstavlja monotoniju. Monotonija je siromaštvo. Na svu sreću mi imamo čime da razbijemo monotoniju. Manjine su BOGATSTVO SRBIJE. Predstavio sam samo neke od njih. Toliko od mene a sve nejasnoće prepuštam Džiboniju, koji je svoj prvi koncert u Srbiji održao 2010. u Subotici.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here