Masterklas program u okviru festivala igranog i dokumentarnog filma Slobodna Zona

Studenti, đaci, filmofili, novinari,  politikolozi, sociolozi, filozofi, filantropi, humanisti, dizajneri, dramaturzi, profesori, kinofanatici, filmmejkeri, edukatori, NGO-ovci, aktivisti, kulturolozi, istoričari, umetnici i svi vi koji imate slična interesovanja!

Slobodna Zona

Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da 11, 14. i 15. novembra organizujemo izuzetan Masterklas program u okviru festivala igranog i dokumentarnog filma Slobodna Zona.

Pored bogatog filmskog repertoara u okviru kojeg ćete moći da pogledate 50 ostvarenja iz regiona i sveta, pozivamo vas da uzmete učešće na veoma uzbudljivim i korisnim predavanjima koje će držati uvaženi filmski profesionalci. 

Učešće na ovom programu je besplatno. Ukoliko ste zainteresovani da pohađate neko od predavanja, molimo vas da se najkasnije do 7. novembra prijavite tako što ćete popuniti online formular na sledećem linku:

http://freezonebelgrade.org/dev2/zona-master-class-prijave/

Bilo bi nam izuzetno drago da informacije o predavanjima podelite sa svojim kolegama i prijateljima.

Masterklas program Slobodne Zone sprovodi se u saradnji sa Media DESK Kreativna Evropa u Srbiji.

Predavanje I:

Film kao prostor slobode/ Kuda ide savremena kinematografija?

Vreme: 11. novembar u 17h

Mesto: Jugoslovenska kinoteka (Uzun Mirkova 1, Multimedijalna sala, 2. sprat)

Predavač: Sintia Žil (Cintia Gil) – Portugalija

Nakon što je završila Filozofiju na Univerzitetu u Portu, Sintia Žil pohađa Escola Superior de Teatro e Cinema na odseku za film. Trenutno radi kao istraživač na Institutu za Filozofiju Univerziteta u Portu gde priprema svoj doktorat. Bavi se estetikom, politikom i filmom. Od 2012. godine je kodirektorka međunarodnog filmskog festivala Doclisboa u Lisabonu, jednog od najznačajnijih festivala dokumentarnog filma čija je misija da publici omogući uvid u nove trendove i potencira promišljanje sveta i društva kroz filmsku umetnost.

Predavanje II:

Od filma do političke stranke / Dokumentarni film kao totalni angažman

Vreme: 14. novembar u 17h

Mesto: Jugoslovenska kinoteka (Uzun Mirkova 1, Multimedijalna sala, 2. sprat)

Predavač: Robert Zuber – Hrvatska

Robert Zuber rođen je u Puli 1976. Istraživački novinar i autor nagrađivanih dokumentaraca koji se bave humanitarnim i društveno-angažovanim temama. Više godina je obavljao dužnost glavnog i odgovornog urednika dokumentarnog programa na HRT – Hrvatska televizija. Suosnivač je SMS – Sasvim Male Stranke, koja se 2016. pojavila na hrvatskoj političkoj sceni, izazvavši veliku pažnju čitave regije zbog svog pristupa predizbornoj kampanji čije je glavno sredstvo humor.

Predavanje III:

Prostor interaktivne distribucije/ Publika kao aktivni deo filmske priče i nove strategije distribucije

+

Kratka studija slučaja iOtok  / Pretpremijera i demonstracija prvog regionalnog transmedijskog dokumentarca i Q&A sa autorom.

Vreme: 15. novembar u 17h

Mesto: Jugoslovenska kinoteka (Uzun Mirkova 1, Multimedijalna sala, 2. sprat)

Predavač: Sara Božanić i Miha Čelar – Slovenija

Sara Božanić je ‘hibrid’ – dizajnerka, stručnjak za strategije, predavač i mislilac. U Ljubljani je osnovala Institut za transmedijski dizajn, čija je izvršna direktorka. Aktivno je uključena u rad programa Kreativna Evropa (Creative Europe Desk) kao konsultant i predavač, podučavajući filmske producente transmedijskom dizajnu i novim strategijama distribucije. 2015. godine je pozvana kao jedna od 40 najboljih evropskih konsultanata za audience development, da učestvuje u debati projekta The Voice of Culture.

Miha Čelar je rođen 1970. godine u Ljubljani. Od 1991. godine radi kao scenarista i reditelj na filmu i televiziji. Autor je sedam humorističkih serija, kratkih filmova i celovečernjih filmova, jedanaest kratkih televizijskih i šest celovečernjih dokumentaraca. Autor je transmedijskog dokumentarca iOtok.

Dobro došli u Slobodnu Zonu!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here