Međunarodni dan džeza: Jazz Crawl Festival – 5 lokacija, 25 muzičara

CRAWL IS THE WAY OF THE WALK

Jazz Crawl Festival je konceptualno različit od velikih džez festivala po tome što se održava u intimnom klupskom okruženju i na pravi način promoviše duh džeza – kroz neposrednu interakciju publike i izvođača. Na festivalu su zastupljeni muzičari različitih generacija i stilskih opredeljenja čije su zajedničke odrednice izvođački kvalitet i ljubav prema muziciranju.

U ovogodišnjem, trećem izdanju festivala, pet beogradskih klubova je umreženo u jedinstveni događaj kojim se obeležava Međunarodni dan džeza, 30. april, ustanovljen od strane UNESCO-a 2011. godine, na inicijativu čuvenog pijaniste Herbija Henkoka.

Termin “Crawl“ označava obilazak više lokacija u toku jedne večeri a “Crawleri“ su i publika i izvođači. Naime, u toku nastupa muzičara sviraju se dva koncertna bloka a u pauzi između njih muzičari menjaju lokaciju tako što odlaze u drugi klub gde nastavljaju da sviraju u drugom sastavu, a na njihovo mesto dolaze drugi muzičari. Izmene su organizovane u funkciji dinamičnosti programa npr. ako je prvi blok bio instrumentalni, drugi je vokalni itd.

Ove godine u okviru festivala umreženi su sledeći beogradski klubovi: Džez bašta, Berliner, Strogi Centar, Das Boot i Klub književnika. U svakom od njih nastupiće kvintet sastavljen od najeminentnijih imena domaće džez scene. Nakon prvog bloka, deo ekipe izvođača se menja tako da u jednom klubu može nastupiti i 8-9 različitih muzičara. Ukupan broj muzičara koji učestvuju u ovogodišnjem JCF je čak 25.

Prethodna dva izdanja festivala su finansirali sami klubovi u kojima se Jazz Crawl održavao. Usled namere da se kvalitet podigne na viši nivo, dovedu gosti iz inostranstva, iznajmi profesionalna oprema i sl. javila se potreba za sponzorstvom. Ove godine projekat delimično sponzoriše Heineken.

Ekskluzivni deo ovogodišnjeg izdanja Jazz Crawl Festivala događaće se u poznatom beogradskom restoranu „Klub književnika“ gde će nastupiti internacionalna gošća, italijanka Anna Lauvergnac, čime ćemo anticipirati buduća izdanja festivala u kojima imamo nameru da program obogatimo gostima iz inostranstva, otvorimo put za kulturnu razmenu sa svetskim metropolama i, naravno, postanemo uspešni promoteri domaće klupske džez scene.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here