Mel Blenk i njegovi glasovi

Melvin Džerom Blenk – poznatiji kao Mel. Ili kao čovek koji je dao život Dušku Dugoušku, Peri Detliću, Barniju Kamenku, Patku Dači i mnogobrojnim drugim likovima crtanih filmova pozajmljujući im glas. Učinio je da svako od njih zvuči drugačije, da svaki glas bude povezan sa karakterom junaka koga predstavlja, a animatori su zahvaljujući njegovim glasovima i improvizacijama i razvijali osobine ovih crtanih likova dok nisu postali onakvi kakve ih danas znamo. Dovoljno je bilo samo da pogleda crtež junaka bez ikakvog scenarija i opisa i crtež bi prešao u sasvim novu dimenziju sa svojim prepoznatljivim glasom.

Mel Blenk

 

Njegov glas ste čuli slušajući skoro svakog Luni Tuns crtanog junaka ali to nije sve, narode! Angažovao ga je i MGM studio, a Volt Dizni mu je dodelio nekoliko uloga u Pinokiju i Snežani i sedam patuljaka. Na spisku od preko hiljadu crtanih junaka nalaze se i oni koji su nastali u Hana Barbera studijiu, ali i u studijima sa manje poznatim imenima i filmovima.

Ipak, među svim tim likovima, Melu je posebno bio drag Duško Dugouško. Nikola Simić, koji je zaslužan za jednu od najboljih sinhronizacija ovog lika, govorio je da mu je Mel Blenk bio inspiracija i da je pokušao da što vernije dočara njegov nazalni glas. Prema jednoj anegdoti, ovaj čudni zec je spasio Blenkov život.

Pročitajte: Petnaest činjenica o Diznijevim crtanim filmovima

U jednoj radijskoj emisiji Noel Blenk, sin čuvenog Mela, govorio je o saobraćanoj nezgodi koju je njegov otac doživeo 1961. godine. Ležao je u komi teško povređen dve nedelje sve dok jedan od lekara nije dobio neobičnu ideju. S obzirom da Blenk nije davao nikakav odgovor, lekar je odlučio da uspostavi komunikaciju sa crtanim junacima pa je pitao: „Duško Dugouško, kako si?“. Dobio je odgovor upravo od njega potpuno prepoznatljivim glasom. Neurolozi su govorili da su njegovi likovi živeli u podsvesti a delovi mozga sačuvani za njih su bili neoštećeni. Nakon oporavka, Blenk je živeo još 28 godina a u njegov život su ušli brojni novi likovi. 

Blenkova karijera je počela kada je sa 19 godina glumio u radijskim emisijama i dramama. Desetak godina kasnije počinje da svojim glasom obogaćuje crtane filmove, a prvi likovi su bili Gica Prasac i Patak Dača.Bio je toliko odan svom poslu i animiranim prijateljima da je Barniju Kamenku pozajmljivao glas iz bolnice dok je ležao u gipsu. 

Baš kao Džim Henson i Kermit, ili Volt Dizni i Miki Maus, Mel Blenk i Duško Dugouško su dobili svoje zvezde na holivudskom Bulevaru slavnih.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here