Member South Park? Internet trolovi, predsednički izbori i nostalgija

Upozorenje: tekst sadrži spojlere 20. sezone serije South Park

South Park
Izvor: Hollywoodreporter.com

Nezaobilazna tema u celom svetu poslednjih meseci su bez ikakve sumnje američki izbori i Trampov dolazak na vlast. Događaj o kom pišu gotovo svi mediji, koji je izazvao razne polemike i sukobljene stavove, i za koji se veruje da će uticati na manje-više čitavu planetu, ispratio je, naravno, na svoj autentičan način, i američki animirani sitkom za odrasle, South Park.

Trej Parker i Met Stoun prvu epizodu ove serije namenjene za odraslu publiku, upravo zbog svog bizarnog i crnog humora, osmislili su još davne 1997. godine za Komedi Cental. Dvadeset sezona i godina kasnije, Parker i Stoun ne odustaju od satirizovanja mnogih aktuelnih tema i poznatih, uticajnih ličnosti.

Za razliku od ranijih sezona serijeSouth Park, u kojima su epizode mogle da se gledaju relativno nezavisno jedna od druge, u 20. sezoni kontinuitet epizoda je linearan i čitavu sezonu povezuje jedna priča. To je priča o internet trolovima, nostalgiji i predsedničkim izborima Sjedinjenih Američkih država 2016. godine. Novine u ovoj sezoni, poput činjenice da poznati junak serije, Kartman, ima devojku, iznenadile su mnoge fanove.

Još od 2000. godine tvorci serije praktikuju da epizodu pišu i produciraju u toku nedelje njenog emitovanja, kako bi uključili u seriju najsvežija i najaktuelnija dešavanja. Tako su verni fanovi mogli uporedo da prate predizbornu kampanju i izbore u SAD, kao i najnoviju sezonu South Park-a, od septembra do decembra prošle godine.

Već prva epizoda ove sezone, koja nosi naslov Member Berries, pristupa složenoj priči američkih izbora na potpuno originalan način. Poznati karakter ove serije, Mister Gerison, odlučuje da se kandiduje za predsednika Amerike kao protivkandidat Hilari Klinton. S druge strane, pojava internet trola „Skankhunt42“ koji virtuelno napada žensku populaciju, počinje da brine javnost.

Tvorci South Park-a na karakterističan način predstavili su fenomen nostalgije, podstaknuti reakcijama na poslednji deo filma Star Wars. Naime, J. J. Abrams, reditelj poslednjeg dela ovog filma, predstavljen je kao reformator nacionalne himne.

Member Berries
Member Berries

„Member Berries“ – voćka otrovna ili iz raja?

Različita su tumačenja ovih ukusnih zalogaja organske nostalgije. Izgledom podsećajući na grožđe, ovi sveži, hrskavi komadići su primamljivi, ali onome ko ih konzumira vraća uspomene. Konzumirajući novo, osoba se zapravo, kao opijena, priseća starog. Veruje se da će „Member Berries“ povratiti osećaj patriotizma i slobode.

Satira ili ne, podstaknuta predsedničkim izborima ili filmom Star Wars, ideja ove sezone South Park-a jeste ta da svi mi želimo nešto novo, ali i nešto što će nas podsetiti na stvari koje volimo. Da li je to lični stav kreatora serije, koji pronalaze jedini mogući beg iz crne realnosti utapanjem u nostalgiju, ili je nostalgija samo vid zavaravanja, odnoseći se i na sve „super-heroj“ filmove koji se štancuju jedan za drugim? U pitanju može biti i politička nostalgija za bezbednim vremenima i poštenijim političarima. Ponuđen izbor političkih kandidata u seriji se čini apsurdnim, a gradić u Koloradu, South Park, postaje mesto beznađa i odsustva ikakvog progresivizma.

Društvena satira ovog sitkoma, kao i uvek do sada, ne zaobilazi istaknuta imena svetske javne scene. Uz budućeg predsednika Mister Gerisona, koji otvoreno parodira figuru Donalda Trampa, stoji i ime vrlo poznato medijima i javnosti, Kejtlin Džener.

South Park
Izvor: Facebook

Member Berries, čudnovato, misteriozno voće nalik na grožđe koje se obraća svom konzumentu piskavim glasom, budi prijatne uspomene i opušta. Skriveni problem je, međutim, taj što osoba koja ih pojede prestaje da vodi računa o realnim problemima i sadašnjim događajima i utopi se u manipulativni nostalgični svet. Ove bobice uspomena ne samo da podsećaju na pop-ikone kulture i momente iz originalne Star Wars trilogije, već imaju i homofobične i rasistične komentare. Bobice su potpuno neuništive.

Šta je pisac hteo da nam kaže? Da li su bobice sećanja samo plod fikcije autora serije ili metaforični uređaj koji otvoreno satirizuje aktuelne trendove pop-kulture i zlatno doba Amerike, vreme pre pojave otvorenog terorizma u kom se pojedinac osećao bezbednim, rugajući se snažnim tendencijama Amerike da ponovo bude veličanstvena? Fanovi serije pronaći će svoje tumačenje Parkerove i Stounove namere.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here