Geografski pojmovi u Srbiji na slovo Z

Tražeći dobru ideju za tekst, rešili smo da se poigramo zanimljive geografije i predstavimo mesta u Srbiji na slovo Z koja su poznata po prirodnim lepotama, kulturnim vrednostima ili istorijskim događajima koji su se desili na njihovoj teritoriji. Bilo da su imena gradova ili njihovih delova, tvrđava ili jezera, ili imena geografskih pojmova ono što ih spaja je početno slovo, sve drugo je jedinstveno. Svako od ovih pojmova pleni jedinstvenom lepotom i zanimljivostima. Igrajmo se zajedno.

zemun
Foto: Aleksandar Dasic

Zemun je naselje grada Beograda smešteno u jugoistočnom Sremu. Nekadašnji naziv glasio je Taurunum, a sadašnje ime datira iz XII veka a pretpostavlja se da je nastalo od slovenske reči zemlin, što znači grad napravljen od zemlje. Beogradska opština je od 1945. godine.

Zvezdarska šuma. Izvor fotografije: www.srbijazatebe.rs

Zvezdara je opština Beograda i zauzima njegov jugoistočni deo. Na inicijativu jednog od osivača savremene srpske astrologije, Milana Nedeljkovića 1887. godine na brdu Veliki Vračar otvorena je astronomska opservacija sa zvezdarnicom po kojoj je ovaj kraj i dobio ime. Zvezdarska šuma smeštena na desnoj obali Dunava, čini takozvana pluća grada. To je mesto na kome ljubitelji prirode uzivaju u šetnjama, sportu i druženjima.

Zindan kapija na Kalemegdanu. Izvor fotografije: www.beogradskatvrdjava.co.rs

Zindan kapija se nalazi na Kalemegdanskoj tvrđavi i to je srednja kapija u pravcu Dunava. Okružuju je dve kule a popvezana je Despotovom i Leopoldovom kapijom. Pretpostavlja se da je izgrađena sredinom XV veka, a ime je dobila po tome što su je Turci koristili kao tamnicu (zindan).

https://youtu.be/fXXIu9UttxA

U pesmi ’’Ruža vetrova’’ Bajaga opisuje Zindan kapiju koja je sinonim za zatvor.

Izvor fotografije: banjeusrbiji.com

Zrenjanin je smešten u Srednjobanatskom okrugu sa nešto više od 75 hiljada stanovnika. Sadašnjem imenu prethodili su toponimi Veliki Bečkerek i Petrovgrad, a od 1946. godine nosi naziv koji je dobio po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu.

Pored kulturno-istorijskih vrednosti koje ovaj grad nudi svojim posetiocima glavna prirodna lepota je rečna obala Begeja koja u svako doba godine pleni mirom i tišinom.

Zaječar je najveći grad Istočne Srbije i broji nešto manje od 40 hiljada stanovnika. Grad je smešten u zaječarskoj kotlini gde protiče Veliki Timok. Ono što privlači brojne posetioce u ovaj grad u letnjem periodu, u avgustu mesecu je nadaleko poznata manifestacija posvećena rok muzici. Zaječarska gitarijada je jedan od navećih festivala neafirmisanih mladih bendova u regionu. Takođe, grad je poznat po istoimenoj marki piva za koju pivopije kažu da se savršeno slaže sa rok muzikom, avgustovkom vrućinom i dobrim raspoloženjem.

Lazareva pećina u Zlotu. Izvor fotografije: 4.bp.blogspot.com

Zlot je mesto u opštini Bor u istočnoj Srbiji. Pretpostavlja se da je ime dobio po valuti Poljske a prema nekim tumačenjima po zlu koje je vladalo na ovom područiju. Prirodna lepota koja krasi ovo mesto je Lazareva pećina udaljena svega dva kilometra.

Vise o Lazarevoj pećini možete pogledati OVDE

Zlakusa se nalazi u opštini Užice u Zlatiborskom okrugu. Malo mesto koje prema popisu broji oko 600 stanovnika. Zlatiborski kraj nudi brojne prirodne lepote a ono po čemu se Zlakusa proslavila je proizvodnja grnčarije i etno park Terzića avlija.

Vodenica Save Savanovića u Zarožju. Izvor fotografije: www.ecestaticos.com

Pored Zlakuse, Zlatiborski okrug krasi jedno mesto u opštini Bajina Bašta za koje su čuli svi ljubitelji mističnih bića. To je Zarožje, mesto u kome se prema legendi povampirio Sava Savanović. Danas postoje ostaci stare vodenice presvučene velom misterije i legendi.

Više o legendi iz Zarožja možete pročitati OVDE

Zobnatica je naselje smešteno u opštini Bačka Topola na severu Bačke. Od lepota koje vredi posetiti u ovom delu Srbije izdvajmo Zobnatičko jezero, mini zoo vrt, arheološko nalazište i vetrenjače koje se nalaze u sklopu parka prirode Zobnatica. Ono na šta asocira naziv ovog mesta mnoge ljubitelje konjičkog sporta je ergela u kojoj su uzgajani rasni konji koji su vladali hipodromima regiona.

Šabačka tvrđava. Izvor fotografije: upload.wikimedia.org/

Vojne građevine koje su nekada imale zaštirnu funkciju  a danas svedoče o istoriskim događajima minulih vremena. Tvrđave u Srbiji sa početnim slovom z su: Zasvica kod Sremske Mitrovice, Zaklon kod Šabca, Zdravčica tvrđava kod sela Prelesja kraj Pirota, Zelen Grad (Skobaljić grad) smešten u Vučju kraj Leskovca, Zemljani grad (Kukljan) u Kruševcu.

Zaovinsko, Zavojsko, Zlatarsko, Zlatiborsko, Zobnatičko jezero su prirodna udubljenja ispunjena vodom. Koje od njih je najlepše, ostavićemo čitaocima da presude a mi predlažemo šetnju kraj obale ovog proleća.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here