Milano: Severni biser i dom „Tajne večere“

Zašto Milano nosi nadimak „Severni biser“ i gde se čuva remek-delo „Tajna večera“ Leonarda da Vinčija?

milanoDovoljan je samo jedan pogled sa vrha Milanske katedrale i biće vam jasno zašto je drugi naziv ovog grada “Severni biser“! Milano okuplja veliki broj turista tokom cele godine, najpre zbog spoja novog i starog, pa tako ne bi trebalo da vas začudi ako iz savršeno moderno uređenog dela zađete u tipično italijansko okruženje – uske ulice, red niskih i skromnih kafića, sa starom gradnjom i arhitekturom koja datira još iz vremena Rimskog carstva.

Prema rečima vodiča, u Milano je najbolje putovati na jesen ili proleće zbog umerene klime kao i zbog razuđenije magle jer vam upravo to može pokvariti panoramski pogled sa gradske katedrale Duomo. Spolja, Duomo je izgrađen u gotskom stilu, od svetlucavog mermera. Građen je od kraja 14. do sredine 19. veka, ali ni danas nije u potpunosti završen. Zbog dužine i složenosti gradnje ove gradske katedale, izraz “gradnja katedrale“ je ušao u rečnik lokalaca kada žele da opišu neki zadatak kao izuzetno težak, dugačak ili čak nemoguć. Ono što je takođe zanimljivo je da stanovnici Milana plaćaju poseban porez za održavanje ove veličanstvene katedrale.

Milano

Milano i opera

Ukoliko ste ljubitelj opere, ne smete zaobići nijednu italijansku operu jer je Italija mesto gde je ona nastala, pa tako i čuvena operska kuća, Milanska skala, smeštena je na mestu nekadašnje crkve Santa Maria della Scala po kojoj je i dobila ime, na glavnom trgu Milana Piazza della Scala. Prva opera koja je izvedena bila je opera Antonia Salijerija Europa riconosciuta. Sezona zvanično počinje 7. decembra, na dan Svetog Ambrosia koji je ujedno i dan grada Milana. Karte za prvu predstavu u sezoni se moraju kupiti najmanje šest meseci unapred. Ipak, ukoliko biste samo želeli da pogledate kako Milanska skala izgleda iznutra, dovoljno je da posetite muzej koji se nalazi unutar nje, odakle ćete moći da je vidite iz prikrajka.

Milano

Nedaleko od Milanske skale, prošle godine je otvoren restoran “Pavaroti Milano Restorant Museum“ u čast svetski poznatog tenora Lučijana Pavarotija koji je često pevao u Milanskoj skali. Ovaj restoran je karakterističan po tome što se u njemu služi hrana koju je Pavaroti voleo da jede, a koja se sprema “na njegov način“. Osim originalnih ukusa, ovaj restoran je ukrašen Pavarotijevim fotografijama i njegovom odećom. Milano je oduvek bio poprište najvećih umetnika-mnogi kompozitori i muzičari su živeli ovde, a jedan od njih je i Giuseppe Verdi koji je zbog svog debitantskog uspeha sa operom „Oberto“, grof od San Bonifacija dobio mogućnost da se preseli u Milano što je oduvek bila njegova želja.

MilanoMilano nikako ne odgovara slici tipičnog srednjevekovnog italijanskog gradića. Nakon dužeg vremena, u ovom gradu vam može zasmetati gužva, užurbanost i napet saobraćaj. Zato se savetuje da se najpre koriste metro, taksi, ali i bicikla jer ćete na taj način izbeći gužvu. Takođe, na ulicama možete doživeti neprijatnu situaciju-ukoliko vam neko nešto ponudi kao poklon, nemojte ga prihvatiti, jer zapravo i nije! Zato je najbolje reći na italijanskom “No, grazie“ kako ne biste došli u situaciju da vas “darodavac“ juri i insistira na novcu sve dok ga zaista ne date. Zbog prilično visokih cena, najbolje je raspitati se kod lokalaca, a naša preporuka bi bila “Luini“-mesto gde je jako teško doći na red, ali kada probate njihov čuven specijalitet “panzeroti“, shvatićete da je vredelo!

Milano

Znamenitost koju ne smete izostaviti iz razgledanja Milana je crkva Santa Maria della grazie koja čuva svetsko remek-delo još iz doba renesanse, “Tajna večera“ Leonarda da Vinčija. Ova slika je naslikana u periodu od 1494. do 1498. i bila je jednom restaurirana 90ih godina s obzirom na to da nije slikana klasičnom tehnikom slikanja freske-umesto da boji na vlažnom malteru, izabrao je tehniku oblaganja kamena smolom i gipsom. Ovo remek delo je karakteristično po tome i što Juda sedi sa iste strane stola kao i Isus Hrist i apostoli što je suprotno od tradicionalnog načina prikazivanja Judine izdaje. Svaki od apostola ima položaj tela shodno svom karakteru koje je Leonardo zamislio, a smatra se da je upravo to karakterno naglašavanje položaja tela posledica njegovog studiranja anatomije ljudske figure. Loša strana obilaska ove crkve je što na raspolaganju imate samo 15 minuta, tako da ih iskoristite na najbolji način

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here