Misterije gradića Gravity Falls

Gravity Falls, animirana serija Dizni kanala, prikazuje avanture blizanaca Mejbl i Diper Pajns. Radnja se dešava u fiktivnom gradu po kom serija nosi naziv, a koji je kreator, Aleks Hirš, smestio u Oregon, SAD. Diper i Mejbl provode leto u misterioznom gradu Gravity Falls kod svog super-ujaka, Grankl Stena. 

Porodica Pajns
Izvor slike: enter.co

Pomažući Grankl Stenu u poslovima oko Misteriozne barake, Stenove turističke atrakcije i zamke, Mejbl i Diper uviđaju da ima nešto čudno i neobično u vezi sa gradićem Gravity Falls. Radnja serije prati avanture blizanaca koji razotkrivaju tajne i otključavaju misterije. Kada Diper pronađe tajanstvenu knjigu punu zagonetki i misterija ovog gradića, Mejbl i on kreću u borbu protiv zla i razrešavanje misterija paranormalnih pojava Gravity Falls-a i natprirodnih bića koja tu obituju.

Misteriozni dnevnik
Misteriozni dnevnik

Gravity Falls, animirana žanrovska mešavina misterije, avanture i komedije, počela je da se emituje 2012. godine na Diznikanalima, nakon što je ova kompanija pozvala Aleksa Hirša da predstavi svoju ideju serije. Priča je inspirisana Hiršovim ličnim iskustvom iz detinjstva i letovanjima koje je provodio sa svojom sestrom bliznakinjom. Od 2012. do 2016. godine, Hirš je završio seriju u dve sezone, sa umetnutim kratkim epizodama u vidu mini-specijala, između prve i druge sezone, ali je izjavio da uvek postoji mogućnost za dodatne epizode i specijale.

Glavni likovi u seriji, pored dvanaestogodišnjih blizanaca Mejbl i Diper, su ujak Grankl Sten, Sus, pomoćnik u Stenovoj radnji i Vendi, Diperova simpatija. Pored ovih likova koji se pojavljuju u gotovo svim epizodama, kroz Gravity Falls prolazi još mnogo junaka i pregršt raznovrsnih bića: od Vodlsa, Mejblinog praseta, preko lokalnog uvrnutog starca Mekgaketa, malog Gidiona – Stenovog rivala, baštenskih patuljaka, jednoroga, bebe džina koja ispravlja vremensku anomaliju, pa sve do Bila Sajfera, moćnog demona snova iz druge ravni egzistencije.

Gravity Falls ne prikazuje samo avanture glavnih junaka i njihove borbe sa misterioznim bićima i pojavama. Diper rešava zagonetke i pronalazi tajna oružja za svoje protivnike koristeći se savetima iz tajanstvenog dnevnika, prepunog različitim kodovima, šiframa i kriptogramima. Pažljivi gledaoci mogu uočiti da se na kraju svake epizode prikaže šifrovani tekst. U prvih nekoliko epizoda prve sezone, glas na početku nagoveštava „Cezarovu šifru“, jedan od najpoznatijih načina šifrovanja u kriptografiji. Kada se glas sa početka epizode pusti unazad, izgovoreno je „tri slova nazad“. U jednoj od epizoda u Cezarovoj šifri je napisano da će se u narednim epizodama koristiti „Atbaš“, jedan od najstarijih oblika šifrovanja sa hebrejskim alfabetom. Pored ovih načina šifrovanja, u seriji su korišćena i druga kodiranja, nekad čak i kombinovana ili simbolizovana. U drugoj sezoni na kraju epizoda korišćena je „Vižnerova šifra“. Ključna reč za šifru nagoveštena je veoma suptilnim tragovima kroz epizode. 

šifrovane poruke

Gravity Falls je nominovan za mnoštvo nagrada, a mnoge je i osvojio. Trenutna ocena na IMDB-u je 8.9, a serija je dostigla ogromnu popularnost u celom svetu. Mnogi su ovu seriju ocenili kao zanimljivu za decu, ali i intrigantnu za odrasle. Zaista, kao i junacima u Gravity Falls-u, i gledaocima serije je uvek pruženo dosta mogućnosti za rešavanje kodova i misterija i pronalaženje tajnih poruka u epizodama iznova i iznova. 

Gravity Falls - Mystery Shack
Gravity Falls – Mystery Shack

Nekoliko zanimljivosti o seriji Gravity Falls:

  • Aleksu Hiršu je rođeni deda poslužio kao inspiracija za Grankl Stena.
  • Za razliku od većine animiranih serija u kojima likovi imaju ili 4 ili 5 prstiju, u ovoj seriji je mešovito – neko ima 4 prsta, a neko 5, zavisi kome šta bolje stoji.
  • Lik Dipera baziran je na tvorcu serije, Aleksu Hiršu.
  • Lik Mejbl inspirisan je Aleksovom sestrom bliznakinjom, Ariel.
  • Sva pozadina u seriji napravljena je pomoću Adob Fotošopa.
  • Na kraju uvodne špice čuje se šapat koji na engleskom jeziku izgovara „I’m still here“, a kada se snimak pusti unazad, poruka glasi „three letters back“ (tri slova unazad), što je jedan od tragova za dešifrovanje mnogih kodova.
  • Aleks Hirš daje glas mnogim likovima ove serije: Grankl Sten, Sus, Bil Sajfer, starac Mekgaket, patuljci i mnogi drugi.
  • Ako na Gugl mapama potražite gradić Gravity Falls, odvešće vas u Oregon Forteks, turističku atrakciju u SAD.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here